2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Obama 2 milliárd dollárt kér irtásra, ellátásra, kutatásra

Barack Obama amerikai elnök 1,8 milliárd dollár megszavazását kéri a kongresszustól azonnali segítségként, hogy az amerikai kormány finanszírozhassa a Zika-vírus elleni küzdelmet az Egyesült Államokban és külföldön.

A Fehér Ház hétfői bejelentése szerint a kért összeget a külügyminisztérium, az egészségügyi minisztérium és a Nemzetközi Fejlesztési Ügynökség között osztanák el, s ebből fedeznék a szúnyogok irtását, a vírus elleni oltóanyag kutatásának gyorsítását, a diagnosztikai tesztek kidolgozását és a fertőzésben szenvedő, alacsony jövedelmű, állapotos asszonyok egészségügyi ellátását.

A Zika-vírust főként az egyiptomi csípőszúnyog terjeszti. A legtöbb esetben nagyon enyhe tünetei vannak, vagy egyáltalán nincs tünete, ám egyre több bizonyíték áll rendelkezésre arra, hogy ha a várandós nők megfertőződnek, kórosan kisfejű csecsemőket hoznak a világra.

"Azt tudjuk, hogy a betegség jelentős kockázatot hordoz várandós, vagy gyermeket tervező nők számára", fogalmazott Obama elnök hétfő reggel a CBS televíziónak adott interjújában. Az elnök véleménye szerint a tavasz és a nyár közeledtével az Egyesült Államoknak fel kell készülnie a gyors cselekvésre a betegség ellen. Obama ugyanakkor óva intett a pániktól is.

A Pánamerikai Egészségügyi Szervezet szerint a két amerikai kontinens huszonhat országában regisztráltak eddig szúnyogok okozta fertőzést. Az Egyesült Államokon belül szúnyogcsípés miatt nem betegedett meg senki, ám regisztrálták a betegséget olyanoknál, akik a közelmúltban tértek vissza Dél-Amerikából, Közép-Amerikából, a karibi térségből, vagy valamelyik csendes-óceáni szigetről. A Fehér Ház közlése szerint 2015. december 15-e és 2016. február 5-e között az Egyesült Államokban 50 laboratóriumban igazolt esetet diagnosztizáltak. Valamennyi beteg korábban a fertőzött térségekben járt. Egyetlen esetben viszont az derült ki, hogy a fertőzés az Egyesült Államokon belül történt, Texasban, nagy valószínűséggel szexuális úton.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink