2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Romániában (is) baj van az ügyelettel

Megbeszéléseket sürget a román egészségügyi minisztériummal a Hippokratész szakszervezet az ügyeletek tárgyában, az érdekvédelmi szervezet szerint ugyanis fennáll a veszély, hogy augusztus elsejétől megbénul az egészségügyi ellátás, írja a KamaraOnline.

A szakszervezet azt állítja, az osztályvezetők nem tudják, mi alapján készítsék el az ügyeleti beosztást. A szakszervezet azt állítja, múlt héten párbeszédet kezdeményezett a minisztériummal, de beadványára nem kapott választ – írja a kronika.ro alapján a KamaraOnline.

Az egészségügyi minisztérium hétfőn jelentette be, hogy augusztus elsejétől külön munkaszerződés alapján szabályozza és fizeti az ügyeletet. A szaktárca azt követően hozta a döntést, hogy az Egészségügyi Szolidaritás szakszervezeti szövetség vasárnap az ügyelet megtagadására szólította az orvosokat.

Az érdekvédelmi szervezet azt szerette volna, hogy a kórházi alkalmazottak ily módon tiltakozzanak jogaik semmibevétele, az ügyeletre vonatkozó munkatörvényi előírások be nem tartása, a pluszjuttatások elmaradása miatt. Egy általuk készített felmérésből ugyanis kiderült, hogy a romániai orvosok 75 százaléka kénytelen 30-36 órás ügyeleteket vállalni, de nem részesül a törvény szerint ezután járó pluszjuttatásokban.

A szakszervezet tiltakozására reagálva a minisztérium bejelentette, hogy a témában egyeztet a munkaügyi tárcával, és jövő hét elején körlevélben tájékoztatja a kórházak vezetését az ügyeletre vonatkozó új eljárásról.

(forrás: Kamara Online)

cimkék

hirdetés

Könyveink