2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Szexuális úton is tömeges fertőzéseket okoz a zika

Továbbra is a szúnyog a fő vektor, az Egészségügyi Világszervezet szerint azonban a vírus szexuális úton is gyorsan terjed Amerikában, írja a Globoport.

A világ és Dél-Amerika egészségügyi hatóságait készenlétben tartó Zika-vírus terjedésében a szexuális úton történő fertőzés nagyobb szerepet játszik, mint, ahogy azt a szakértők korábban gondolták, figyelmeztetett az Egészségügyi Világszervezet (WHO). Az ENSZ egészségügyi szervezetének kedden tartott rendkívüli ülésén a járványügyi szakemberek arra hívták fel a figyelmet, hogy a születési rendellenességeket és idegrendszeri megbetegedéseket is okozó Zika-vírus rohamosan terjed Dél-Amerikában.

Amikor alig két hónappal ez előtt – a zika latin-amerikai megjelenését követően – a WHO egészségügyi vészhelyzetet rendelt el, a hivatalos álláspont szerint még nem volt bizonyított a vírus, és a feltételezett, súlyos szövődmények közötti kapcsolat. A kutatások mai állása szerint azonban kevés kétség fér ahhoz, hogy az aedys aegypti szúnyog által terjesztett kór, és az ugrásszerűen megnövekedett születési rendellenességek, valamint a Guillain-Barre szindróma tüneteit produkáló megbetegedések növekvő száma ok-okozati kapcsolatban áll a vírussal.

A WHO igazgatója, dr. Margaret Chan szerint nem kevés aggodalomra adhat okot, hogy a Zika-vírus terjedésében a szexuális úton történő fertőzések jóval nagyobb arányban játszanak szerepet, mint ahogy azt az epidemológusok korábban gondolták. A zika kordában tartásának céljával alakult szakértői csoport vezetője, dr. Bruce Aylward elismerte, hogy a világszervezet szakértői korábban nem számoltak azzal, hogy a betegség szexuális úton is tömeges fertőzéseket okoz majd, írja a Globoport.

(forrás: Globoport)
hirdetés

Könyveink