2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Szigorítanák a pilóták orvosi ellenőrzését

Az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség a tavalyi franciaországi légikatasztrófához hasonló esetek elkerülése érdekében javaoslta a szigorítást.

A pilóták orvosi és pszichológiai vizsgálatának szigorítására tett javaslatot szerdán az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) annak érdekében, hogy ne ismétlődhessen meg a tavalyi franciaországi légikatasztrófa.

A kölni székhelyű hivatal javaslatai között egyebek mellett szerepel az is, hogy a pilótákat szúrópróbaszerűen alkohol- és kábítószer-vizsgálatnak kell alávetni, továbbá jobban kell ellenőrizni azoknak az orvosoknak a munkáját, akik felelősek a rendszeres egészségügyi vizsgálatokért.

Az EASA megküldte a javaslatait az Európai Bizottságnak, amely ezen ajánlások alapján fogja elkészíteni az új szabályozási tervezetét, várhatóan még az idei év vége előtt.

Az európai pilótaszövetség (ECA) üdvözölte a javaslatcsomagot. "Minél korábban ellenőrzik ezeket a szempontokat, annál jobb. Biztonsági szempontból is és azért is, hogy a pilótának készülő fiatalok ne kezdjenek bele a költséges képzési programba, és ne halmozzanak fel hatalmas adósságokat azért, hogy azután kiderüljön, nem is alkalmasak erre a pályára" - mondta Philip von Schöppenthau, a brüsszeli székhelyű szervezet főtitkára.

A javaslatcsomag azért született, mert tavaly márciusban a Germanwings német diszkont légitársaság Barcelona-Düsseldorf útvonalon közlekedő Airbus A320-as gépe a fedélzeten 150 emberrel hegyoldalnak csapódott Franciaország déli részén, az Alpokban. Az utasszállító fekete dobozainak adatai alapján a másodpilóta, a súlyos lelki problémákkal, depresszióval küszködő és emiatt korábban több terápián is átesett Andreas Lubitz bezárkózott a pilótafülkébe, és szándékosan vezette a gépet a hegynek.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink