2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Tapssal köszöntötte orvosait az új kezet kapott amerikai nő

Nyilvánosság elé állt és tapssal köszöntötte orvosait Emily Fennell, az az amerikai nő, aki maratoni műtét eredményeként új kezet kapott Los Angelesben. Annak ellenére, hogy hosszú ideig nem használta a kezét mozgató izmokat, így azok elgyengültek, a nő nyilvános eseményen képes volt koordinációt igénylő feladatot végrehajtani. Kezével még nem érez, de orvosai megnyugtatták, hogy az idegeknek akár egy évre is szükségük lehet a normális működéshez.

A 26 éves egyedülálló anya évekkel ezelőtt autóbalesetben vesztette el jobb kezét. Egyelőre merevítőt visel, ebből csak ujjai lógnak ki. Mint mondta, még hozzá kell szoknia új testrészéhez. "Magaménak érzem. Lassan, de biztosan, napról napra egyre inkább sajátom" - magyarázta kedden.

Emily Fennell márciusban a Kaliforniai Egyetem Los Angeles-i Ronald Reagan Kórházában esett át a transzplantáción. Korábban kézprotézissel élt, de szeretett volna átültetést, hogy jobban gondját tudja viselni lányának.

A március 5-i műtét során közel húsz sebész segédkezett a halott donortól származó testrész átültetésében: a csontok, az erek, az idegek és inak csatlakoztatásában. Az operáció mindössze a tizenharmadik ilyen jellegű volt az Egyesült Államokban.

A páciens számára most a tanulás időszaka következik. Orvosai szerint mivel hosszú ideig nem használta a kezét mozgató izmokat, azok elgyengültek. A nő ennek ellenére a nyilvános eseményen képes volt tapssal köszönteni a doktorokat. Kezével még nem érez, de orvosai megnyugtatták, hogy az idegeknek akár egy évre is szükségük lehet a normális működéshez. Emily Fennell jelenleg intenzív terápiára jár, amely napi nyolc órát vesz igénybe.

Az első kézátültetést 1964-ben Ecuadorban hajtották végre a világon. A beavatkozás nem volt sikeres, a betegnek két hét múltán meg kellett válnia új végtagjától. Bő három évtizeddel később, 1998-ban francia orvosok már sikerrel jártak, a befogadó viszont nem szedte a kilökődést gátló gyógyszereket, így két évvel a beavatkozás után el kellett távolítani a kezet.

Azóta több mint negyven kéztranszplantációt hajtottak végre, ezek között kettős kézátültetések is voltak. A kaliforniai beavatkozás 800 ezer dollárba került, Emily Fennellnek azonban nem kell állnia a költségeket, mert Los Angelesben még kísérleti beavatkozásnak minősült a műtét.

(forrás: MTI, MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink