hirdetés
hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Japánban felfüggesztették a Prevenar és az ActHIB oltások használatát

Felfüggesztette a japán egészségügyi minisztérium két világszerte használt csecsemőoltás, a Prevenar és az ActHIB használatát, amíg lezárulnak a vizsgálatok 4 kisbaba halálának ügyében - írja a Klubrádió.

A négy kisgyermek három napon belül halt meg, mindannyian a két oltás valamelyikét vagy azok kombinációját kapták meg nem sokkal korábban.

A vírusos tüdőgyulladás és az agyhártyagyulladás elleni Prevenart, illetve a gennyes agyhártyagyulladás, vérmérgezés, a laza kötőszövet gyulladás, ízületi gyulladás és gégefedő-gyulladás megelőzésére alkalmazott ActHIB-et Magyarországon is használják. A két oltószert mintegy másfélmillió gyereknek adták be Japánban, mióta két évvel ezelőtt bevezették azokat. Március 2. és 4. között négy - fél és két év közötti - olyan kisgyerek halt meg, akik nem sokkal korábban megkapták a két oltás valamelyikét.

A négy kisgyermekből három dupla oltást, kettő pedig az ActHIB mellé DPT-t (diftéira, szamárköhögés és tetanusz elleni szer) is kapott. Egy gyermeket oltottak be Prevenarral és DPT-vel egyidőben.

A szigetország egészségügyi minisztériuma szerint nem állapítottak meg közvetlen összefüggést az oltások és a gyerekek halála között, de biztonsági okokból keddig, a vizsgálatok lezárásáig felfüggesztették a szerek beadását. A gyógyszereket gyártó Sanofi Pasteur és Pfizer gyógyszergyárak azt közölték, a vizsgálatok során mindenben együttműködnek a hatóságokkal, és részvétüket fejezték ki az érintett családoknak.

A teljes cikk a Klub Rádió oldalán olvasható.

(forrás: Klubrádió)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés