hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Az új receptek harmadát ki sem váltják

A drága gyógyszerek és a krónikus betegségek terápiájában tartósan alkalmazandó preventív szerek rendelése esetén a leggyakoribb, hogy a beteg nem működik együtt kezelőorvosával – írja a PharmaOnline.

Az újonnan rendelt gyógyszerek közel egyharmadát nem váltják ki a betegek – derül ki egy kanadai tanulmányból, amely a terápiás együttműködés alapvető hiányának gyakoriságát és a jelenség hátterében álló tényezőket volt hivatott feltárni. A vizsgálat Quebec 131 alapellátási praxisának 15 961 betegére terjedt ki 2006 és 2009 között. A kutatók a terápiás együttműködés alapvető hiányát akkor állapították meg, ha az újonnan rendelt szert 9 hónapon belül sem váltotta ki a beteg.

A követés alatt hozzávetőlegesen 37 és fél ezer új gyógyszerrendelésre került sor a vizsgált populációban, a recepteknek azonban mindössze kétharmadát váltották ki. A primer nonadherencia a gyógyszeres terápiára újonnan beállítandó betegek körében bizonyult a leggyakoribb jelenségnek (34 százalék); legritkábban a már kezelés alatt álló, az új recepttel csupán ugyanazon gyógyszercsoport más tagjára átállítandó betegek körében fordult elő (12 százalék).

A legnagyobb valószínűséggel az antibiotikum-receptek kerültek kiváltásra. A terápiás együttműködés hiányának gyógyszerspecifikus előrejelzői között szerepelt a nagy gyógyszerköltség (az antibiotikumok árához képest a felső kvartilisbe eső térítési díj) és a készítmény jellege. Legkisebb arányban a bőrgyógyászati és a gasztrointesztinális betegségek kezelésére szolgáló patikaszereket, valamint a vegetatív idegrendszerre ható gyógyszereket váltották ki a betegek. Ez utóbbiak körében azokra kell gondolni, amelyeket bizonyos krónikus betegségekben (például iszkémiás szívbetegség) preventív céllal rendelték az orvosok – olvasható a pharmaonline.hu-n.

(forrás: PharmaOnline )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés