hirdetés
hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Felkészültek a szezonra a balatoni vízimentők

Május 15-től 24 órás diszpécserszolgálattal és a teljes, héttagú flottájával megkezdi szolgálatát a Balatonon a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata, közölte Bagyó Sándor, a szervezet elnöke.

A Balatonon egyre nagyobb számban megjelenő vitorlások, szörfösök, horgászok és fürdőzők biztonsága érdekében május közepétől teljes körűen beindul a nyíltvízi szakszolgálat, de szükség esetén addig is van mentésre alkalmas, bevethető vízijármű. Jelenleg még zajlik a hajók felújítása, vízre helyezése. Június közepétől, az iskolaszünet kezdetétől pedig beindul a sürgősségi mentőhajó szolgálat is.

Az idei szezonban várhatóan tovább nő a VMSZ által vízimentőkkel ellátott strandok száma. A Balaton körül mintegy 80 strandot, és az országban további 15-20 strandot fognak felügyelni a szakszolgálat tagjai. Idén nemcsak fiataloknak, hanem felnőtteknek is nyári munkalehetőségeket kínál a szervezet. A szervezet hangsúlyt fektet a tagtoborzásra, több egyetemmel és főiskolával is együttműködési megállapodást kötött, amelyek értelmében a vízimentőként végzett munkával ki lehet váltani a diákok gyakorlatának egy részét.

Ettől az évtől okos-telefonokra letölthető egy segélykérésre alkalmas ingyenes applikáció, amely baj esetén megadja a GPS koordinátákat, meggyorsítva ezzel a mentést.

Bagyó Sándor a tavalyinál jobb időjárásra, és ezért jobb, erősebb szezonra számít. Az VMSZ feladatai azért is növekednek, mert a Balaton körül egyre több a biztosítandó víziprogram, vitorlás- és úszóverseny. A szervezet továbbra is küzd azért, hogy normatív támogatásból tartsa fenn magát, amit jelenleg önerőből, szponzorok és a szaktárca támogatásából tud megoldani. Fejlesztésre 2010-óta nincs forrásuk, de az idei működéshez adott az üzemanyag és az eszközállomány. A vízimentők egyebek között szeretnék elérni, hogy ne csak megtűrt személyek legyenek egy-egy helyen, olykor lakókocsikban meghúzva magukat, hanem vízimentő állomások épülhessenek ki a tó körül.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés