hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Hogyan fal fel az Alzheimer?

Az elmúlt években New Yorkban és több nagyvárosban is kiállították a londoni származású festő, William Utermohlen 1996 és 2007 között készített szívszorító sorozatát. A művész saját szellemi leépülését örökítette meg önarckép-sorozatán, miután 1995-ben Alzheimer-kórt diagnosztizáltak nála, írja a Dívány.

Utermohlen saját elméjének fokozatos hanyatlását dokumentáló, utolsó önarckép sorozatát nagyjából öt év alatt festette meg. A festőről a művészettörténész felesége és az orvosok is egyöntetűen azt állították, hogy látszólag betegsége előrehaladtával is tudatában volt az időnek, viszont - bár tisztában volt azzal, mikor térbeli hiba csúszott a munkájába, de azt már nem tudta kitalálni, hogyan lehetne kijavítani azt – írja a New York Times cikke alapján a Dívány.

A festő pszichoanalitikusa szerint a festmények szomorúságot, szorongást, lemondást, gyengeséget és szégyenérzetet ábrázolnak. Dr. Bruce Miller, a San Francisco-i egyetem neurológusa az agyi betegségben szenvedő emberek művészi kreativitását tanulmányozza, szerinte néhány beteg kifejezetten nagy dolgokat képes alkotni a betegsége alatt is.

„Az Alzheimer-kór leginkább a jobb halántéklebenyt érinti. Utermohlen művészete egyre elvontabb, ahogy a képei is egyre homályosabbá, inkább szürreálissá válnak. Néha viszont kifejezetten szép, finom színekkel dolgozott" – mondja a 73 éves korában elhunyt festőről a neurológus.

(forrás: Dívány)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés