hirdetés


A bazofil sejtek szerepe

A bazofil fehérvérsejtek reneszánszukat élik. A főleg az utóbbi öt évben publikált közlemények szerint a bazofil sejtek szabályozzák a legfontosabb védő sejtek érését, megindítják a behatolók elleni támadást, és az immunológiai memóriában is szerepet játszanak.

De most azok a kutatók, akik 2 hónapja még ezeket állították, azt mondják, hogy újra kell értékelni a bazofilek jelentőségét.

Ennek az a magyarázata, hogy szeptemberben három olyan közlemény is megjelent, amely kétségbe vonja, hogy a bazofilek valóban betöltik az említett funkciókat. Egyes immunológusok már azt mondják, hogy meggyőződésük, hogy a korábbi eredmények tévesek voltak, mások pedig egyelőre feloldhatatlannak érzik az ellentmondásokat.

Bár a bazofil sejteket már az 1870-es években felfedezték, mindmáig a legrejtélyesebb imunsejtek közé tartoznak. Sokáig úgy tartották, hogy a bazofileknek – amelyek kevesebb mint 1 százalékát teszik ki a fehérvérsejteknek – kevés szerepük van a szervezet védelmében. Sok kutató a masztociták vérbeli megfelelőjének tartotta őket (a masztociták szintén immunsejtek, amelyek parazitafertőzésben allergiás reakciót váltanak ki és védő funkciójuk van).

A bazofil szerepe továbbra sem világos

Az eddigi eredmények

Három évvel ezelőtt végül sikerült egérben inaktiválni, illetve elpusztítani a bazofil sejteket egy, a felszínükhöz kötődő antitest segítségével. Bár az inaktiváció csak átmeneti volt, és azt sem lehetetett kizárni, hogy az antitestek a masztocitákra is hatnak, az immunológusok mégis úgy gondolták, hogy végre sikerülhet kideríteni, mi a bazofilek szerepe, ha összevetik az antitesttel kezelt és nem kezelt egereket, illetve azokat, amelyekből csak a masztociták hiányoztak.

A vizsgálatok szerint a bazofil sejtek vezérlik a „segítő” (helper) T sejtek érését, és parazitafertőzés esetén – az IL-4 citokin termelése révén – a bazofilek indítják el e sejtekben az ún. TH2 parazitaellenes folyamatot. A legtöbb vita a bazofilek antigén prezentáló funkciója körül zajlott. Ahhoz, hogy a helper T sejt beindítsa a patogén- vagy a parazitaellenes választ, érintkeznie kell a behatoló antigénjeivel úgy, hogy azok egy antigén-prezentáló sejt felszínéhez kötődnek. 2008-ban Caroline Sokol és munkatársai kimutatták, hogy a bazofil sejtek be tudnak jutni a nyirokcsomókba, és ott érintkezni tudnak a T sejtekkel., és a múlt évben a Nature Immunology-ban megjelent három közlemény eredményei szerint a bazofilek töltik be az antigén-prezentáló sejt szerepét.

Bazofil sejtek nélkül

Erre a következtetésre zúdult most össztűz. David Voehringer és munkatársai (Ludwig Maximilians Egyetem, München, Németország) egy szeptember 2-i online publikációjukban arról számoltak be, hogy genetikai bevatkozással sikerült olyan egeret létrehozniuk, amelynek egész élete során gyakorlatilag nincsenek bazofil setjei. A bazofilek hiánya ellenére ezek az állatok tökéletesen képesek voltak a TH2 válaszra parazitafertőzés esetén, immunrendszerük teljesen normálisan reagált. Ebből a kutatók arra következtettek, hogy fő antigén-prezentáló sejtek nem lehetnek a bazofilek. Sőt, Voehringer úgy nyilatkozott, hogy fiziológiás körülmények között a bazofileknek aligha van antigén-prezentáló szerepük. Az viszont bebizonyosodott, hogy a második parazitafertőzésre adott válasz függ a bazofil sejtektől is, vagyis az immunológiai memóriát viszont segítik.

Két másik tanulmány, amelyek szintén szeptemberben jelentek meg online a Journal of Experimental Medicine-ben, nagyon hasonló következtetésre jutott, mint Voehringerék. Ezekben a vizsgálatokban antitestekkel blokkolták a bazofil sejteket, és így igazolták, hogy nincs antigén-prezentáló szerepük poratka-, illetve Schistosoma parazitafertőzés esetén. Voehringer nagyon nyersen fogalmazott: a korábbi bazofil vizsgálatok eredményeit kísérleti műterméknek tartja. A korábbi kutatások vezetői ezt nem fogadják el, bár azt könnyen lehetségesnek tartják, hogy bizonyos esetekben nem a bazofilek végzik az antigén-prezentációt. Hajime Karasuyama (Tokiói Orvosi és Fogászati Egyetem, Japán), aki nem vett részt a kutatásokban, azt mondta, hogy Voehringer kísérlete nem szolgáltatott döntő bizonyítékot, hiszen a bazofil sejtek hiányában más sejtek vehetik át azt a szerepet, amit egyébként a bazofilek játszanak a folyamatban.

Forrás: Mitch Leslie: Mouse Studies Challenge Rare Immune Cell’s Powers. Science, 2010; 329:1595.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline )
hirdetés
Share on Tumblr
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

„Egy cunami méretű technológiai változáshullám tart felénk és senki sincs rá felkészülve. Ha így ér minket, az orvoslásból egy pusztán üzleti alapú, személyes interakciótól mentes szolgáltatást fog faragni...”

"Nincsenek olyan anyagok, amelyeket 'ki kell hajtani', nincsenek tele a sejtjeink felesleges 'salakanyagokkal'..."

Vékony, energikus, ötven körüli, nemdohányzó - a koleszterinszintje nem volt annyira drámai. Ilyen esetekben nem lövök azonnal sztatinnal.