hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

A fájdalomcsillapítás is nehezítheti a fogamzást

A nem-szteroid gyulladásgátlók már tíz napos használat után is gátolják az ovulációt, míg egy másik vizsgálat arra figyelmeztet, hogy sok férfinak írnak fel tesztoszteront előzetes hormonszint-mérés és prosztata-vizsgálat nélkül.

Az EULAR (European League Against Rheumatism) éves kongresszusán ismertetett vizsgálat szerint a recept nélkül is kapható nem-szteroid gyulladás-, láz- és fájdalomcsillapítók (NSAID-ok) szignifikáns mértékben gátolják az ovulációt már tíz napos szedés után is. A vizsgálat adatai szerint a diclofenacot szedő nőknek csak 6,3%-a, a naproxent szedőknek 25%-a, míg az etoricoxib-ot szedőknek csak 27,3%-a ovulált, míg a kontollcsoportban 100%-os volt az ovuláló nők aránya.

Mint nyilatkozatában a vizsgálat vezetője, Sami Salman, a Bagdadi Egyetem reumatológus professzora elmondta, a tíz napos kezelés után szignifikánsan csökkent a peteéréshez alapvetően szükséges progeszteron szintje valamennyi kezelt csoportban, míg a funkcionális tüszők száma a nem-szteroid gyulladásgátlót szedő nők egyharmadában csökkent. Az eredmények szerint ezen népszerű, könnyen hozzáférhető szerek rövid távú alkalmazása is szignifikánsan csökkenti a nők teherbeesési esélyét, és ezt a tényt a jelenleginél sokkal jobban kommunikálni kellene a reumatikus bántalmakban szenvedő páciensek felé is, akik rendszeresen szedhetik ezeket a szereket, anélkül, hogy tisztában lennének a termékenységet csökkentő hatással, szögezte le Salman.

A NSAID-ok világszerte a leggyakrabban használt gyógyszerek közé tartoznak, minden nap több mint 30 millió ember fogyasztja őket.

A vizsgálatban 39, gyermekvállalásra alkalmas korú, hátfájdalomban szenvedő nő vett részt, akik vagy diclofenac-ot (100mg napi egyszer), vagy naproxent (500mg napi kétszer) vagy etoricoxib-ot (90mg napi egyszer), vagy placebót kaptak. A kezelést a menstruációs ciklus 10. napján kezdték, és tíz napig tartott, közben mérték a vér progeszteron-szintjét és ultrahanggal a follikulusok átmérőjét. A NSAID-kezelés végén a domináns follikulus nem repedt meg a diclofenac-kal kezeltek 75%-ában, a naproxennel kezeltek 25%-ában, míg az etoricoxibbal kezeltek 33%-ában, azaz nem szabadult fel a petefészekből megtermékenyítésre alkalmas petesejt.

Nyilatkozatában Sami Salman azt is megemlítette, hogy eredményük ahhoz is hozzásegíthet, hogy kevesebb mellékhatással járó sürgősségi fogamzásgátló módszert fejlesszenek ki.

 

Tesztoszteron feleslegesen

Jacques Baillargeon és munkatársainak a Public Health Reports című szaklapban megjelent tanulmánya szerint (Screening and Monitoring in Men Prescribed Testosterone Therapy in the U.S., 2001–2010) az amerikai férfiak 20%-a annak ellenére kap tesztoszteronterápiát, hogy hormonszintje normális, továbbá 39%-uk esetében a kezelést megelőző évben nem végeztek prosztataszűrést és 56%-uk esetében nem végeztek prosztataszűrést a kezelés megkezdését követő évben. Mindez az ajánlások és a szakmai szabályok figyelmen kívül hagyását jelenti, hiszen a tesztoszteronterápiát csak prosztatarákra utaló jelek hiányában, továbbá alacsony hormonszint esetén szabad és érdemes végezni, továbbá legfontosabb mellékhatása, a prosztatarák szűrése kötelező.

Baillargeon nyilatkozata szerint az elmúlt évtizedben drámai módon megnőtt a tesztoszteron-felírások száma, mivel a 40 év feletti férfiak javítani akarják csökkenő izomtónusukat és lanyhuló nemi vágyukat.

A populációs vizsgálatba több mint 61.000 férfit vontak be, akiket 2001 és 2010 között tesztoszteronnal kezeltek. Az egészségbiztosítók adatai alapján kiderült, hogy a tesztoszteronnal kezelt férfiak 25%-a esetében a recept felírása előtt egyáltalán nem mérték meg a hormonszintet, és közel 50%-uk esetében a kezelés első egy évében sem történt tesztoszteronszint-mérés. Mint Baillargeon kifejti, az orvosok sokszor helytelenül, pusztán a páciens tünetei – pl. fáradékonyság, izomtömegvesztés - alapján írják fel a tesztoszteront, és nem ellenőrzik a prosztata állapotát sem.

 

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink