hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

A férgekig már felértünk

Az emberi agy működéséhez hasonló csipet épített az IBM – a csúcsszerkezet továbbfejlesztett változata akár érezhet, szagolhat, hallhat – írja a NOL.

A laptopokba, okostelefonokba épített processzorok roppant gyors számítások elvégzésére alkalmasak, de arra tökéletesen alkalmatlanok, hogy segítségükkel megértsük a körülöttünk zajló világot. Ennek az az oka, hogy a mai csipek – magyarázza a CNN nyomán a lap – egy adott pillanatban csak egy művelet elvégzésére képesek, igaz, azt nagyon gyorsan teszik.

A probléma feloldása ugyanakkor kézenfekvő, hiszen az emberi agy egy adott időben megannyi döntést hoz megannyi információ alapján. Az agy egyik „processzora” a kék színt érzékeli, a másik a tenger hullámzását hallja, egy harmadik a tengeri só szagát észleli, és az agy összesítve a különálló információkat tudatosítja, hogy az ember a tengerparton sétál. Valahogy így dolgozik az IBM új csipje.

Maradva az emberi agy hasonlatnál, az új szupercsip 4096 magból álló hálózata egymillió idegsejtnek és 256 millió szinapszisnak felel meg. Ez azt jelenti, hogy egy ilyen csip nagyjából annyit tud, mint amennyit a férgek agyaolvasható a nol.hu-n.

(forrás: NOL)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink