hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

 

A kávépörkölés árt a fogyókúrának

Amerikai kutatók úgy találták, hogy a zöld, pörköletlen kávébabból nyert kivonat segíti a testsúly csökkentését, írta a HealthDay portálra hivatkozva az MTI.

Joe Vinson és munkatársai eredményüket 16 ember bevonásával Indiában nyerték, de korábban hasonló vizsgálatokat folytattak le Franciaországban és Japánban is. Mint Vinson elmondta, csoportjával most nem a zöldkávé koffeintartalmának hatására összpontosítottak, hanem a nyers kávéban nagy mennyiségben jelen lévő klorogénsavra.

"Ez a zöldkávé legfontosabb természetes hatóanyaga, a pörkölt kávéban már jóval kevesebb van belőle, így nem olyasmiről beszélünk, ami kicserélhető szokásos kávénkkal" - magyarázta a kutató. A kávébabot 240-250 Celsius-fokon pörkölik, ezen a hőmérsékleten az anyagcserét gyorsító klorogénsav jelentős része lebomlik.

A napi egy-két adag zöldkávét ivó résztvevők testsúlya a követés hat hete alatt átlagosan 10,5 százalékkal csökkent, míg testzsírjuk mennyisége 16 százalékkal. A kutatók hangsúlyozták, hogy a későbbiekben nagyobb tanulmányban ellenőrzik eredményeik helytállóságát.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink