hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

A mellrák eddigi legrégebbi bizonyítékát fedezték fel

A mellrák eddig ismert legrégebbi esetét fedezték fel Egyiptomban spanyol antropológusok, akik egy 4200 éves női csontvázon mutatták ki a betegség jeleit.

A spanyolországi Jaén egyetem kutatói a felső-egyiptomi Asszuán várostól nyugatra eső Kubbet-el-Haváa nekropoliszban végeztek vizsgálatokat csontvázakon, így bukkantak egy "előkelő nő" maradványaira, amelyek Mahmúd ed-Damáti egyiptomi műemlékvédelmi miniszter bejelentése szerint feltűnő rendellenességek nyomait viselték.

A spanyol misszió antropológus részlegének vezetője, Miguel Botella elmondta, hogy az ókori Egyiptomban, a hatodik dinasztia uralmának végén élt nő csontvázán végzett vizsgálatok szerint a beteg előrehaladott, áttételes mellráktól szenvedett, amelynek terjedése különböző elváltozásokat okozott.

Botella szerint a csontváz állapotából az is kiderült, hogy az Elephantiné városából származó nő a társadalmi elithez tartozott és betegsége valószínűleg megakadályozta őt a fizikai feladatok ellátásában. A kutató rámutatott arra is, hogy a beteget a jelek szerint egészen haláláig ápolták.

Alejandro Jiménez, az expedíció vezetője elmondta, hogy a többek között fizikai antropológusokból álló multidiszciplináris csapat 2008 óta végez vizsgálatokat Kubbet-el-Haváaban. A kutatások célja, hogy fényt derítsenek Elephantiné uralkodóinak és családtagjainak hétköznapi életére és temetkezési rítusaira.

Megfigyelők szerint ugyan a rák világszerte az egyik leggyakoribb oka az elhalálozásnak, a betegség gyakorlatilag teljes mértékben hiányzik a régészeti tanulmányokból. A mostanihoz hasonló leletek viszont ellentmondanak azon elterjedt feltevésnek, miszerint a rák a modernkori életmód velejárója, egy "civilizációs betegség".

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink