hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Pszoriázis Világnap: “Közelebb Egymáshoz”

Budapest, 2016. október 28. – Egy nappal a Pszoriázis Világnapja előtt az indianapolisi székhelyű Lilly gyógyszergyár közzétette annak a nemzetközi kutatásnak az első eredményeit, amelyet a pszoriázissal (pikkelysömör) élő páciensek körében végeztek, hogy átfogó és aktuális képet kapjanak a betegség kezelésével kapcsolatos gyakorlati tapasztalatokról és nehézségekről.

A “Közelebb Egymáshoz” elnevezésű felmérésben 10 ország betegei vettek részt, az eredmények pedig minden korábbinál részletesebb leírást adnak többek között arról, hogy milyen tényezők befolyásolják a terápiás együttműködést, milyen az egyes betegek elégedettsége a kezeléssel kapcsolatosan, illetve hogy miként változtatta meg a pikkelysömör az érintettek életét és személyes kapcsolatait. (1) 

“Ezek az eredmények egyértelműen rávilágítanak azokra a nehézségekre, amelyekkel a pikkelysömörben szenvedők milliói kénytelenek nap mint nap szembenézni, mivel egy olyan betegségről van szó, amellyel kapcsolatban számtalan tévhit és félreértés van ma is a fejekben” – nyilatkozta Fehér Mihály a Lilly Hungária Kft. ügyvezető igazgatója. “Azt reméljük, hogy együttműködve a magyar  orvos- és betegérdekképviseleti szervezetekkel, a jövőben sikerül nem csupán ezeket a tévhiteket eloszlatni, de a betegség valódi kiváltó okaira koncentrálva, azt jobban megérteni és a kezelésben áttörést jelentő eredményekre jutni.”

A kutatás eredményeinek feldolgozása után megállapítható, hogy a betegség korai fázisában adott gyógyszeres és helyi kezelési módszerekkel a páciensek sokkal kevésbé voltak megelégedve (57%), mint az általában már csak az előrehaladottabb fázisban alkalmazott korszerű, biológiai terápiákkal (75%). Ezenkívül az is egyértelműen kiviláglik, hogy a kezelés sokkal sikeresebb azon páciensek esetében, akiknek az együttműködési hajlandóságuk illetve a terápiával szembeni bizalmuk  magasabb. A magas együttműködési hajlandósággal rendelkező betegek 76%-a, míg az alacsonyabb bizalommal rendelkezőknek csupán 48%-a számolt be pozitív változásról. (1)  A betegség lélektani hatásait elemezve riasztónak minősíthető az a tény, hogy a pikkelysömörrel érintettek 45%-a szerint partnerkapcsolatuk vagy házasságuk negatívan változott a betegség kialakulása óta, a válaszadók több mint fele pedig a mindennapi életminőségük jelentős romlásáról számolt be. (1) 

“A pikkelysömör nem csak fizikai fájdalmakkal járhat, de mentálisan is nagyon nehezen viselhető” – mondta Dr. Tóth Ágoston, a Lilly Hungária Kft. szenior orvostanácsadója. “Minden reményünk megvan viszont arra, hogy ezen kutatás eredményeit is felhasználva a jövőben hatékonyabban tudunk azokra a fókuszpontokra koncentrálni, amik igazán döntő befolyással lehetnek a betegek életminőségének javítására.”  

Háttérinformációk 

A pszoriázisról: 

A pikkelysömör (pszoriázis) az immunrendszer és a bőr sejtjeinek veleszületett, öröklött eltérései és külső provokáló tényezők együttes hatására alakul ki. Az immunrendszer egyes elemei fokozottan működnek, gyulladást indítanak el és tartanak fenn a bőrben, mely gyulladás következtében a bőr sejtjei erőteljesen osztódnak. A bőr sejtjeinek gyors szaporodása következtében nem megfelelő a sejtek érése és szaruképzése, így jönnek létre a gyulladt és hámló kiütések a betegek testén.  A bőrtünetek viszketnek, pszichésen zavarják a beteg mindennapjait, kezelésük időigényes, kellemetlen, ráadásul súlyos ízületi- és körömtünetek is kísérhetik a bőr érintettségét.   A genetikai faktorokon kívül számos környezeti tényező van, ami provokálhatja a klinikai tünetek kialakulását. Ilyen provokáló tényező a stressz, a téli hideg idő, a bőrt érő fizikai trauma, a napégés, a fertőzések, a gyógyszerallergiás reakció, bizonyos gyógyszerek szedése, az alkohol, a hormonális hatások, az elhízás és egyes anyagcsere-betegségek. Világszerte kb. 125 millióan (2) ebből Magyarországon mintegy 200 ezren szenvednek ebben a betegségben. 

A “Közelebb Egymáshoz” kutatásról

A “Közelebb Egymáshoz” nemzetközi kutatásban Kanada, Nagy-Britannia, Olaszország, Franciaország, Németország, Spanyolország, Dánia, Hollandia, Svájc és Svédország vett részt. 2016. júliusa és októbere között 1249 közepesen súlyos és nagyon súlyos stádiumban lévő  pszoriázissal kezelt, 18 és 75 év közötti beteget kérdeztek meg. A felmérést a Hall and Partners piackutató cég végezte. (1) 

A Pszoriázis  Világnapról 

A Pszoriázis Világnapja 2004 óta minden év október 29-én hívja fel a figyelmet erre a számos tévhit és megbélyegző társadalmi  kirekesztés jellemezte betegségre. A betegek, bőrgyógyászok és a betegséggel foglalkozó különböző szervezetek kezdeményezésében meghirdetett esemény elsődleges célja, hogy tájékoztatást nyújtson arról, hogy a pikkelysömör (pszoriázis) és súlyosabb válfaja, az izületi gyulladással párosuló psoriasis arthritis a népesség jelentős részét érintő megbetegedés, világszerte mintegy 125 millió beteget tartanak nyílván,  szinte bizonyosan előfordul mindenki környezetében, ezért fontos a megértő megközelítés. További információ a Pszoriázis Világnap eseményeiről és az idei év fókusztémájaként meghatározott “a pikkelysömörben szenvedő betegekkel szembeni előítéletek lebontása” vitafórum legújabb publikációiról elérhető a Világnap hivatalos honlapján. (3)  

A Lillyről

A Lilly a világ egyik vezető kutatás-orientált gyógyszeripari vállalata. Több mint 140 évvel ezelőtt, 1876-ban Eli Lilly alapította és teremtette meg a Lilly örökségének napjainkig is érvényes alapjait: egyrészt a meglévő termékek kimagasló minőségének kompromisszumok nélküli biztosítását, másrészt a mindig újabb és jobb gyógyszerek, terápiák kifejlesztése iránti elköteleződést. Az amerikai, indianapolisi székhelyű Lilly elsődleges célja az új terápiák felfedezése, a jelenleg még gyógyíthatatlannak tekintett betegségek legyőzése és a betegek életminőségének számottevő javítását szolgáló kutatási tevékenység. A Lilly gyógyszerei és egészségnevelő programjai révén a legégetőbb egészségügyi problémákra kínál megoldást, hogy az emberek millióinak életét segítse jobbá tenni világszerte. A világ 120 országában forgalmaz gyógyszereket, több mint 41 ezer munkatársat foglalkoztat, 55 országban folytat klinikai kutatásokat és a világ 6 országában rendelkezik kutatás-fejlesztési bázissal, míg 13 országban gyártóhellyel. További információkért kérjük, látogasson el a www.lilly.com vagy www.lilly.hu honlapokra.

Referenciák

1-Data on file

2-Psoriasis media kit. National Psoriasis Foundation website. https://www.psoriasis.org/sites/default/files/formedia/MediaKit.pdf. Accessed October 7, 2016.

3-IFPA About World Psoriasis Day www.worldpsoriasisday.com/web/page.aspx?refid=10.    

HUTLZ00015

A dokumentum lezárásának időpontja: 2016. október 28.

Lilly Hungária Kft. 1075 Budapest, Madách utca 13-14.

Tel: (1)3285100 Fax: (1)3285101 www.lilly.hu  

 

További sajtóinformáció:                                                   

Pethes Zsuzsa                                                          

kommunikációs tanácsadó                                                  

Tel: 06/30 600 8617

This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

A cikk megjelenését a Lilly Hungária Kft. támogatta.

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink