hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

 

Tudomány

A terhesség csökkenti a reumatoid artritisz kockázatát

Egy új vizsgálat kimutatta, hogy a gyermekes nőkben ritkább a reumatoid artritisz, mint a gyermektelenekben, azonban a feltételezett védő hatás csökken az idő múlásával.
A reumatoid artritisz (RA) az ízületeket érintő autoimmun betegség, amely gyulladásban, fájdalomban és az ízületek egyre súlyosabb károsodásában nyilvánul meg. A betegség a nőkben gyakoribb, mint a férfiakban, és rendszerint a menopauza előtt kezdődik.
 
Néhány tanulmány – bár nem mindegyik – szerint a terhesség csökkenti az RA kialakulásának kockázatát. Ennek pontos oka nem ismert, azonban az egyik hipotézis az, hogy az anyába kerülő magzati sejteknek köszönhető a betegség ritkább volta.
 
Dr. Katherine A. Guthrie és munkatársai vizsgálatában, amely az Arthritis & Rheumatism szaklapban jelent meg, és amelyről a Reuters is beszámolt, 310 frissen diagnosztizált reumatoid artritiszes nő és 1418, a betegségben nem szenvedő nő terhességi adatait dolgozták fel.
 
A Fred Hutchinson Cancer Research Center és a seattle-i University of Washington munkatársai arra az eredményre jutottak, hogy azokban a nőkben, akik legalább egy gyermeket szültek, 39 százalékkal kisebb volt az RA kockázata, mint a nem szült nőkben. Ez a különbség úgy adódott, hogy figyelembe vették az életkort és az orális fogamzásgátlók használatát is – ez utóbbi ugyanis szintén csökkenti az RA veszélyét.
 
A védő hatás azonban az idő múlásával gyengült. Azoknak a nőknek, akik utolsó gyermeküket 5 éven belül szülték, 71 százalékkal volt kisebb az esélyük az RA-ra, de azokban, akik több mint 15 éve szültek utoljára, csak 24 százalékos volt a kockázatcsökkenés. Az, hogy hány évesen szült először a nő vagy hogy hányszor szült, nem befolyásolta a kockázatot.
 
Az utolsó 5 éven belül szült nők 9 százalékának, az 5–15 évvel a vizsgálat előtt szült nők 14 százalékának, és a több mint 15 éve szült nők 17 százalékának volt reumatoid artritisze; az RA gyakorisága a gyermektelen nők körében volt a legnagyobb, 24 százalék. (Mivel az egyik vizsgált csoportot a reumatoid artritisz jelenléte alapján választották ki, ezek az adatok nem tükrözik az RA előfordulását a teljes populációban. A becslések szerint az Egyesült Államokban 1,3 millió személynek, a felnőtt lakosság 0,6 százalékának van RA-ja.)
 
Dr. Guthrie elmondta, hogy éppen a védő hatás csökkenése volt a legérdekesebb számukra, mert ez alátámasztotta, hogy az anyába került magzati sejtek játszhatnak szerepet az RA kivédésében. Ismert, hogy ezek a magzati sejtek évtizedeken át fennmaradhatnak az anya szervezetében, azonban „természetes öregedésük” miatt védő hatásuk az múlásával csökkenhet. A védő hatást annak tulajdonítják, hogy a magzati sejtek genetikai állománya 50 százalékban az apától származik, és az apai gének között lehetnek olyanok, amelyenek az RA kialakulása ellen hatnak.
 
Dr. Weisz Júlia, medicalonline

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink