hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Angol kutatók jártak a hálószobában

Az Alváskutató és Tanácsadó Szolgálata igyekezett kapcsolatot feltárni az egyes alváspózok és a személyiség, valamint azok egészségre gyakorolt hatása között – írja a NOL.

Az Egyesült Királyságban működő intézet kutatói ezer ember közreműködésével összegyűjtötték a hat leggyakoribb testhelyzetet,  s megállapították, hogy a megkérdezettek többsége nem váltogatja az éjszaka folyamán az alvási pozitúrát, mindössze 5 százalékuk szokott különböző testhelyzetekben aludni.

A legtöbb testi tünetet az úgynevezett katona-testhelyzetben érzékelték. Ilyenkor a hátunkon alszunk és mindkét karunk a törzsünk mellett nyugszik, nyújtott helyzetben. Ebben a pózban gyakrabban horkolnak az emberek és légzési nehézségeik is támadhatnak,  emellett jelentkezhet a reflux is. A kutatás szerint azok, akik így szeretnek aludni, általában kerülik a felhajtást, nem szeretnek a középpontban lenni, inkább visszahúzódóak. Ugyanakkor magukkal és az ismerőseikkel szemben is magasak az elvárásaik: nagyon maximalisták.

A kutatásban részt vevők 7 százaléka által használt úgynevezett szabadesés nevű pozitúrát viszont kifejezetten előnyösnek találták az emésztés szempontjából. Ilyenkor mindkét kezünk a párna körül van, fejünk oldalra fordul, miközben hason fekszünk. Úgy vélik, akik így szeretnek aludni, általában szeretnek társaságba járni, mindenről megvan a véleményük, viszont nehezen tűrik a kritikát és a feszült helyzeteket – olvasható a nol.hu-n.

(forrás: NOL)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink