hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Átláthatunk a kóma ködén

A Cambridge-i Egyetem kutatói rejtett agyi elektromos aktivitást találtak vegetatív állapotban lévő pácienseknél. A felfedezés tovább erősítheti azt a nézetet, hogy az eszméletlenül fekvő, válaszadásra képtelen betegek egy része öntudatánál lehet – adta hírül az Origo. 

Az új kutatásban a Cambridge Egyetem munkatársai elektroenkefalográfiával (EEG) és matematikai eszközökkel (gráfokkal) vizsgálták harminckét vegetatív és minimális tudatállapotban fekvő páciens agyi ideghálózatának aktivitását. A kapott adatokat 26 egészséges ember eredményeivel vetették össze – írja az Origo. 

A matematikai modellel megtámogatott EEG-s diagnosztika azért is előnyös, mert sokkal egyszerűbben és olcsóbban elvégezhető a funkcionális MRI vizsgálatnál. Az új eredmények alapján a jövőben képesek leszünk azonosítani és hatékonyabban vizsgálni azokat a vegetatív állapotban lévő betegeket, akik valamilyen szinten öntudatuknál vannak” – mondta dr. Srivas Chennu, a Cambridge Egyetem munkatársa.

A kutató ugyanakkor megjegyezte, hogy további fejlesztések szükségesek a diagnosztikai eljárás mindennapi gyakorlatba ültetéséhez. Az eredmények a PLOS Computational Biology című szaklapban jelentek meg.

(forrás: Origo)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink