hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Az életveszélyes boldogság

Szívelégtelenséget válthat ki az is, ha valaki nagyon örül – írja az otszonline.hu. Boldog szív szindrómának nevezik az ilyen eseteket.

A nagy negatív érzelmi megterhelések, mint amilyen pl. egy szeretett személy elvesztése, átmeneti szívelégtelenséget okozhatnak, ez az ún. Takotsubo-, vagy  megtört szív szindróma (nevét onnan kapta, hogy a kitágult bal kamra a tintahalak befogásához használt edényre (takotsubo) hasonlít). Tipikus tünetei: a mellkasi fájdalom és a légszomj, megegyeznek a szívrohamra utaló jelekkel – írja az otszonline.hu. Egy nemzetközi kutatócsoport az intenzív boldogságot átélők egy részénél is hasonló, az akut fázisban életveszélyes kórképet észlelt. Nyilvánvalóan mind negatív, mind pozitív érzelmek aktiválhatják azokat az idegpályákat, amelyek végül ugyanazon a még ismeretlen módon károsítják a szívet, számoltak be az orvosok az European Heart Journal-ban.

Eredményeink bővítik a Takotsubo-szindróma klinikai spektrumát, mondja Jelena Ghadri, a zürichi egyetemi kórház orvosa – számol be róla az internetes szakújság. Az orvosoknak tudniuk kell, hogy azok a betegek, akiket röviddel egy örömteli élmény után szívinfarktusra utaló tünetekkel szállítanak a sürgősségi osztályra, lehetséges, hogy „boldog szív szindrómában” szenvednek. Ghadri Christian Templinnel és kollégáival 485 európai és amerikai beteg adatait értékelte ki, akiknél Takotsubo-szindrómát diagnosztizáltak. A túlnyomóan női betegek 96 százalékánál a tünetek heves negatív élmények után jelentkeztek, beleértve a házastárs, vagy közeli rokonok halálát, egy súlyos balesetet, vagy egy betegség, illetve kapcsolati problémák okozta szomorúságot.

Az érintettek 4 százaléka ezzel szemben olyan örömteli eseményekről számolt be, ami röviddel a kórházba szállításuk előtt történt. Ezek közé tartozott egy születésnapi, vagy meglepetés-parti, egy esküvő, a kedvenc csapatuk győzelme, vagy egy unoka születése. A „megtört szív csoportba” tartozó betegek átlagosan 65 évesek, a „boldog szív csoport” pedig 71. Elektrokardiogram, vérkép, és a betegség további lefolyása mindkét csoportban nagyrészt azonos. A pozitív érzelmeket ezidáig inkább a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatának csökkentésével kötötték össze. Ennek ellenére valószínű, hogy néhány ember különösen hajlamos arra, hogy az örömteli izgalmak káros hatással legyenek a szívükre – olvasható a szakportálon.

 

(forrás: OTSZ Online)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink