hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

 

Az erjedt tej jobban szerepelt

Sokáig azért tanácsolták a tej ivását, mert jó kalciumforrás, ám a csonterősítő és törés-megelőző hatását vizsgáló tanulmányok ellentmondásos eredményekre jutottak – írja a Népszava.

Azoknál a nőknél, akik napi három pohárnál több tejet ittak, valójában nagyobb volt a csonttörés esélye, mint akik ennél kevesebbet fogyasztottak - idézte a BBC hírportálja az Uppsalai Egyetem szakemberei által a British Medical Journalban közzétett kutatást.

Svéd kutatók megvizsgálták 61 400 nő táplálkozási szokásait az 1987 és 1990 közötti időszakban és 45 300 férfiét 1997-ben, ezután éveken át kísérték figyelemmel egészségi állapotukat.

A nők követésének 20 éves időszakában nagyobb volt a csonttörés valószínűsége azoknál, akik napi három pohárnál több tejet ittak, sőt náluk a halál kockázata is nagyobb volt. A férfiaknál hasonló eredményeket kaptak, de a tendencia nem volt annyira erős, mint a nőknél.

A joghurtnál és más erjesztett tejtermékeknél azonban az ellenkezőjét figyelték meg: akik többet fogyasztottak, azoknál kisebb volt a csonttörés veszélye.

A kutatás vezetője szerint az eltérést a tejcukor okozhatja, amelyről egyes korábbi állatkísérletek kimutatták, hogy felgyorsítja az öregedést. "A táplálkozási irányelveken azonban nem kellene változtatni, amíg további kutatásokat nem végeznek" – idézik a nepszava.hu-n.

(forrás: Népszava)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink