hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Bővült a génollóval elérhető lehetőségek köre

A molekuláris biológiai laboratóriumokban használatos génollót tovább fejlesztették a kutatók. A részletekről és a következményekről a nol.hu készített riportot.

Még pontosabban vág a ­génolló, és ezt egy magyar származású kutatónak is köszönheti a világ. A precíziós DNS-szerkesztésnek nevezhető CRISPR-Cas9 úgy javíthatja az örökítőanyagot, hogy nem használ idegen géneket, így a GMO-tiltás alá sem esik. Az orvostudományban új távlatokat nyitó módszerről Alexis Komor, a Harvard Egyetem biokémikusa nyilatkozott a Népszabadság munkatársának.

Baktériumoktól lesték el a kutatók a génollót, amelyet ma már a világ szinte minden molekuláris bioló­giai laboratóriumában használnak. A természettől ellesett metódus a vírus elleni védekezésre épül: amikor a mikroszkopikus organizmus megtámadja a baktériumot, saját örökítőanyagát, DNS-ét beépíti a parazitaként megszállt egysejtű örökítőanyagába – olvasható a nol.hu-n.

A baktérium azonban megjelöli saját DNS-láncmolekuláján az idegen anyagot, méghozzá rövid, ismétlődő szekvenciákkal (a CRISPR ennek a szakkifejezésnek az angol rövidítése), melyek közrefogják a vírus DNS-ét. Ekkor jön a képbe a Cas9 nevű enzim, amely felismeri a molekuláris jelzést és kivágja, ezzel tönkreteszi a „fertőzött" részt – írja az idézett lap munkatársa. A molekuláris biológiai laboratóriumokban ma már bármilyen igény szerinti DNS-darab megjelölhető, amelyet utána a Cas9 képes felismerni és elvágni.

Eddig a CRISPR pontosságával bajok voltak. Az első változat is felismerte ugyan a megcélzott gének pontos helyét a DNS-láncon, sőt képes volt ezek kivágására is, a legújabb kutatások eredményeként már lehetőség nyílt a DNS-molekula egyetlen betűjének célzott lecserélésére.

A teljes cikkért kattintson a nol.hu-ra.

(forrás: nol.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink