hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

 

Díjat hozott fejlesztőjének a gyorsteszt

Korponay-Szabó Ilma, kutatóorvossal, a lisztérzékenység-gyorsteszt fejlesztőjével – aki e munkájáért a közelmúltban díjat is kapott – közöl interjút az MNO, alább ebből idézünk.

– Ez a teszt már 2006 óta kereskedelmi forgalomban van, gyógyszertárakban megvásárolható, de sokan még mindig nem tudnak róla. Hogyan működik pontosan?
– A teszt lényege, hogy a vérből mutatja ki a lisztérzékenységre jellemző, transzglutamináz elleni antitesteket. Mikor a 2000-es évek első felében elkezdtem ezen dolgozni Finnországban, akkor vált ismerté, hogy a cöliákiában keletkező antitestek is ezt a molekulát veszik célba. Korábban ennek kimutatása egy hosszadalmas folyamat volt, a gyorsteszt lényege, hogy a háziorvosok, vagy akár maguk a betegek is meg tudják csinálni egy rendelőben. Hasonlóan néz ki, mint egy kis terhességi teszt, a különbség, hogy ez vérrel működik. Leolvasása nagyon egyszerű, néhány perc alatt elvégzi ugyanazt a vizsgálatot, mint korábban a laboratóriumi módszerek.

– Milyen akadályokat kellett leküzdeni a kutatás során?
– Sokat bajlódtunk a fehérje előállításával és a diagnosztikus módszerekben való alkalmazásával. Nehéz ugyanis konzerválni, enélkül pedig nem lehet a diagnosztikában alkalmazni. Mikor kiderült, hogy a szükséges fehérje a vörösvérsejtekben is nagy mennyiségben található, akkor kezdtük megvizsgálni, hogy mi lenne, ha magában vérben található vörösvértestekből szabadítanánk fel az enzimet. Ez végül sikeresnek bizonyult, így született meg a gyorsteszt.

– Miben rejlik a gyorsteszt jelentősége?
– Ez egy mérföldkő a betegség kimutatásánál, mivel a felismerése egyáltalán nem egyszerű. A tünetek nem jellegzetesek, sokszor hosszú ideig nem is jelentkeznek. A jelenlegi kutatásunk elsődleges célja, hogy megértsük a lisztérzékenység kialakulásának okát és módokat találjunk a megelőzésre – olvasható az mno.hu-n.

(forrás: MNO)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink