hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

 

Elállhat a fiúk szava a tesztoszterontól

Ausztrál kutatók kimutatták, hogy azokban a fiúgyermekekben, akik születésük előtt magas tesztoszteronszintnek voltak kitéve, kétszer akkora a valószínűsége a késleltetett beszédfejlődésnek, mint a lányokban.

A kutatás során, melyet a Journal of Child Psychology and Psychiatry publikált, a köldökzsinórvér tesztoszteronkoncentrációja alapján állapították meg a prenatális tesztoszteron szintjét.

A kisdedek mintegy 12 százalékában jelentősen késik a beszédfejlődés. A beszédfejlődés ugyan egyénfüggő, de általános tapasztalat, hogy a fiúk beszédfejlődésének kezdete későbbi és üteme lassúbb, mint a lányoké” – mondta Andrew Whitehouse professzor, a kutatás vezetője, a Nyugat-Ausztráliai Egyetem munkatársa, írja a Science Daily.

A kutatócsoport hipotézise az volt, hogy ez a prenatálisan ható szexuálszteroidoknak, például a tesztoszteronnak tudható be. Ismert, hogy a fiú magzatokban tízszer akkora a keringő tesztoszteron koncentrációja, mint a lány magzatokban.

A vizsgálat során 767 újszülött köldökzsinórvérében mérték meg a tesztoszteron szintjét, majd 1, 2 és 3 éves korukban felmérték nyelvi képességeiket.

Az eredmények szerint azokban a fiúkban, akinek köldökzsinórvérében magas volt a tesztoszteronkoncentráció, kétszer-háromszor valószínűbb volt, hogy késik a beszédfejlődés. Ezzel szemben a lánygyermekekben éppen ellenkező hatást mutattak ki: a magasabb tesztoszteronszint a köldökzsinórvérben a késői beszédfejlődés kisebb valószínűségével járt együtt.

Korábbi, kisebb vizsgálatokban már foglalkoztak az amnionfolyadék tesztoszteron-koncentrációjának és a beszédfejlődésnek a kapcsolatával, azonban ez volt az első olyan nagy, populációs alapú kutatás, amelyben kapcsolatot kerestek az élet első három évében mutatott beszédfejlődés és a köldökzsinórvér tesztoszteronszintje között.
„A késleltetett beszédfejlődés az egyik leggyakoribb oka annak, hogy a gyermeket gyermekorvoshoz viszik. Most valamivel többet tudtunk meg a hátterében álló tényezőkről és általában a beszédfejlődésről” – vonta le a következtetést Whitehouse professzor.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: Science Daily)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink