hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

 

Ésszel versenyeznek az olcsósággal

A világszínvonalú kutatások finanszírozásának nemzetközileg is elismert "brit modelljét" mutatta be az Akadémián Jackie Hunter, a BBSRC vezérigazgatója – írják az MTA honlapján.

Az Egyesült Királyság egyik legfontosabb, nem orvosi célú biológiai tudományos kutatásokat támogató intézményének, a Biotechnológiai és Biológiai Tudományok Kutatási Tanácsának (BBSRC) a vezérigazgatója esettanulmányban mutatta be a „brit modell" létrehozásának, valamint a stratégiai kutatási prioritások kialakításának lépéseit. Ezek példaként szolgálhatnak a Magyar Tudományos Akadémia intézményhálózatának további fejlesztéséhez is – olvasható az mta.hu tudósításában.

Sajátos, új iparpolitikájával a kutatás-fejlesztés és az innováció megkerülhetetlen szereplőjévé kíván válni Nagy-Britannia – írta néhány hete a brit törekvéseket bemutató írásában a PharmaOnline.   Az iparpolitikai kutatás-fejlesztés területén jelentős stratégia alkotásba kezdett az Egyesült Királyság, mondván, csak akkor képesek felvenni a versenyt a náluk sokkal olcsóbb piacokkal, ha a korábbinál nagyobb hozzáadott érték felé mozdulnak el. Mindezt az élettudományok területére is alkalmazzák. Nem véletlenül. Jelenleg körülbelül 4500 vállalat – köztük a 78 ezer embert foglalkoztató 300 klasszikus gyógyszercég – foglalkozik az élettudományok valamely területével Angliában – emlékeztetett a lap miért is leht olyan nagy hatású, hogy kormányzati ciklusoktól független iparpolitikai konszenzus jött létre 2011-ben, olyan átgondolt, komplex rendszer, ami például szolgálhat(na) Magyarország számára is.

(forrás: MTA, PharmaOnline )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink