hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

 

Fojtogatja a zsír a memóriát

A magas zsírtartalmú étrend pusztítja a szinapszisokat a hippokampuszban, ez pedig korlátozza a tanulást és a memóriát – írja a Brain, Behavior and Immunity nyomán az MNO.

A kutatás során normális hím egereket vizsgáltak: az egyik csoport étrendjében a kalória csupán 10 százaléka származott telített zsírsavból, míg a másik csoportnál ez az arány 60 százalék volt. A kutatók szerint az egerek két csoportjának étrendje az egészségesen táplálkozó, valamint a gyorséttermi ételeket gyakran fogyasztó embereket képviseli – magyarázza a lap.

Négy, nyolc és tizenkét hét után vizsgálták a súlyt, a táplálékfelvételt, valamint az inzulin- és a vércukorszintet, illetve elemezték az agy tanulással és memóriával kapcsolatos területét.

A négy, valamint nyolc hét elteltével mért adatok szerint a szinaptikus markerek az egerek mindkét csoportjánál azonos szinten voltak, bár a magas zsírtartalmú étrenden élő állatok hízásnak indultak. Azonban 12 hét elteltével a súlygyarapodáson felül az utóbbi csoportnál megfigyelték, hogy csökkent a szinaptikus markerek száma és nőtt a citokin szintje, mely azt mutatja, hogy a szinapszisuk pusztultak a hippokampuszban.

A kutatók szerint az, ha túl sok zsír van a szervezetben, krónikus gyulladáshoz vezet, ez pedig a microglia-gliasejtek autoimmun válaszát váltja ki.

A kutatók a magas zsírtartalmú étrenden élő egerek felének a továbbiakban egészségesebb táplálékot biztosítottak, hogy lássák, milyen hatással lesz mindez az agyukra. Kimutatták, hogy az állatok súlya körülbelül két hónap alatt normalizálódott (bár maradt rajtuk egy zsírréteg, mely a jövőben egyszerűbbé teszi a súlygyarapodást). Mi több, a szinapszisok működés is helyreállt. Ez arra utal, hogy az alacsony zsírtartalmú étrendre történő áttérés ellensúlyozhatja a zsíros ételek fogyasztása miatt fellépő idegrendszeri károsodást – olvasható az mno.hu-n.

 

(forrás: MNO)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink