hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Gondolattal vezéreltek emberi géneket

Svájci kutatók létrehozták az első olyan készüléket, amellyel pusztán a gondolataink révén tudatosan szabályozzuk egyes gének működését egerekben – írja az Origo.

Az irányított génkifejeződés ötletét egy Mindflex nevű társasjáték inspirálta: a játékosok egy különleges headsetet viselnek a fejükön, amelybe az elektroenkefalográfia (EEG) elvén funkcionáló szenzort építettek. A rögzített agyhullámok segítségével a játékosoknak egy labdát kell átjuttatniuk az ellenfél térfelére. Az győz, aki a küzdelem során erősebben tud koncentrálni.

A tanulmány készítése során a kutatók emberi sejteket és egy LED lámpát tartalmazó átlátszó tartályt (implantátumot) ültettek be az egerek bőre alá. Az emberi sejtekben található géneket úgy módosították, hogy fényre kapcsoljanak be és az egerek vérébe egy jól kimutatható és mérhető mesterséges fehérjét juttassanak. A fényérzékeny gének fehérjetermelését a LED lámpa által kibocsájtott közeli infravörös hullámhosszú fénnyel szabályozták.

A rendszert idáig csak egerekben és emberi sejtkultúrákban tesztelték, ott jól működött. A fejlesztők azt remélik, hogy idővel a mostanihoz hasonló gondolatvezérelt implantátummal enyhíthető lesz többek között például a fejfájás, vagy az epilepszia – olvasható az origo.hu-n.

(forrás: origo)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink