hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

 

Három vélemény a szintetikus biológia kockázatairól

A szintetikus biológiában rejlő lehetőségekről és kockázatokról írnak az Európai Bizottság közegészsgügyi hírlevelének különszámában.

A szintetikus biológiának köszönhetően már eddig is olyan fontos termékek kerültek forgalomba, mint az élesztősejtekben szintetizált artemizinin és a cukrokból előállított, biológiailag lebontható műanyagok – emlékeztet Theo Vermeire a Holland Állami Közegészségügyi és Környezetvédelmi Intézet osztályvezetője. – Ez a tudományterület ugyanakkor további jelentős felfedezéseket tartogat a gyógyászat, az anyagtudományok, a vegyészet, az élelmiszeripar, a táplálkozástan, az energetika, a fenntarthatóság, a hulladékkezelés és a biztonság terén. Mindazonáltal sok új és kialakulóban lévő technológiához hasonlóan a szintetikus biológia is megosztja a tudományos világot, ami parázs vitákhoz vezet a társadalmi előnyöket vagy éppen kockázatokat illetően.

Az EU tudományos bizottságai – az új és újonnan azonosított egészségügyi kockázatok tudományos bizottsága, az egészségügyi és környezeti kockázatok tudományos bizottsága és a fogyasztók biztonságával foglalkozó tudományos bizottság – közös előzetes véleménnyel járultak hozzá ehhez az eszmecseréhez.

A tudományos bizottságok a 2014. szeptember 26-án elfogadott első véleményükben választ adtak az Európai Bizottság által feltett, a szintetikus biológia hatókörével és meghatározásával kapcsolatos kérdésekre. 2014. december végén az Európai Bizottság tudományos bizottságai közzétették második véleményük tervezetét, amelyben azt taglalják, hogy a jelenleg rendelkezésre álló kockázatértékelési módszerek alkalmazhatók-e a szintetikus biológia esetében. 2015 elején jelenik meg a harmadik vélemény, amely a kockázatértékeléssel kapcsolatos kutatási prioritásokkal foglalkozik majd. Ez a három vélemény – amelyet különféle tudományterületeket képviselő húsz európai és egyesült államokbeli szakértőből álló munkacsoport dolgozott ki – jelentősen hozzájárul majd a szintetikus biológiával kapcsolatos európai és nemzetközi szakpolitika kialakításához. Bár a szintetikus biológiát érintő biztonsági kérdések meglehetősen fontosak, a munkacsoport megbízatása kizárólag a biztonságosság vizsgálatára terjed ki, így a biztonsággal kapcsolatos kérdésekre egyik vélemény sem ad választ – olvasható az ec.europa.eu-n.

(forrás: Európai Bizottság)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink