hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Hogyan lesz kedves, művelt emberekből vérben fürdő terrorista?

Gyógyszer? Nevelés? Terápia? Közösség? Mi tarthatja vissza a potenciális terroristákat a párizsihoz hasonló akcióktól – ezt firtatja néhány kísérletet is felidézve a Népszabadság szerzője.

A New Scientist hasábjain egy nappal a barbár támadássorozat előtt jelent meg gondolatébresztő elemzés az IS fanatikusai kapcsán a brutalitás idegélettani kapcsolatairól – emlékeztet a lap.

Sokan a bennünk lakozó állati ösztönöket hibáztatják az olyan helyzetek kapcsán, amelyekben agyunk primitívebb részei átveszik a hatalmat a magasabb szintű gondolkodásért felelős régiók felett.  Újabb kutatások azonban e régi keletű megközelítést a feje tetejére állítják. Eszerint akkor változik át egy ember barbárrá, amikor éppen ezeknek a fejlettebb agyterületeknek szűnnek meg a gátlásai. Ezt a szakirodalom a gonosz angol kifejezése (evil) után E-szindrómának nevezi.

Az E-szindrómát 1997-ben először leíró Itzhak Fried kaliforniai idegsebész elmélete szerint normális körülmények között az ember nem ölne. Ha mégis, a fejlettebb agyrégiók írják felül ezt.

Egy párizsi kísérletben Etienne Koechlin az École Normale Supérieure agyszkennere segítségével azt vizsgálta, miként engedelmeskednek emberek olyan parancsoknak, amelyek ellentétben vannak normális viselkedésükkel. Kiderült, ugyan a kísérleti személyek engedelmeskedtek, ám a döntés morális konfliktus esetén több időbe telt. A szkenner pedig a homloklebeny oldalsó és középső részeinek igénybevételét mutatta. Eszerint a szabályok nem az értékeket változtatták meg, csak a viselkedést – olvasható a nepszabadsag.hu-n.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink