hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

 

Ikrek éjszakája

Iker orvosok várják az ikerpárokat a Kutatók Éjszakáján a Semmelweis Egyetemen – írják az egyetem honlapján.

A programon dr. Tárnoki Ádám és dr. Tárnoki Dávid, a Semmelweis Egyetem Radiológiai és Onkoterápiás Klinika munkatársai várják az érdeklődőket. Az orvos ikerpár élesztette újjá a magyarországi ikerkutatást, bővíti a mára már több mint 1200 tagú Magyar Ikerregisztert.

Az ikerkutatás azért egyedülálló, mert az egypetéjű és kétpetéjű ikreken végzett vizsgálatok eredményeinek összehasonlítása egy-egy betegségek örökletes jellegére világíthat rá. Ha ugyanis egypetéjű és kétpetéjű ikreket vizsgálva az egypetéjűek eredményei nagyon hasonlók, a kétpetéjűeké pedig nagyon különbözők, az azt mutatja, hogy a betegség örökletes. Amennyiben pedig mindkét csoport eredménye hasonló, arra következtethetnek a tudósok, hogy a betegség kialakulásában a környezeti tényezők a meghatározóak.

2006 óta, az eddigi vizsgálatok eredményeiből kiderült, hogy például a koszorúér-meszesedésnek főleg örökletes, genetikai okai vannak, míg például a zsírmáj kialakulásában a környezeti tényezők a meghatározóbbak. Az elhízás kialakulásában a genetikai meghatározottság döntőbb, míg a vércukorérték alakulására a környezeti tényezők vannak elsősorban befolyássalolvasható a semmelweis.hu-n.

(forrás: Semmelweis Egyetem)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink