hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Jöhet a fej-transzplantáció?

Az idén vitatják meg először az emberi fej átültetésének lehetőségét egy amerikai sebészeti konferencián, írja az sg.hu.

Az ötletet 2013-ban vetette fel először Sergio Canavero, az olasz Torinói Fejlett Neuromodulációs Csoport munkatársa, aki a beavatkozással azok életét szeretné meghosszabbítani, akiknek izmai és idegei károsodtak, vagy akiknek a szervein eluralkodtak a daganatos megbetegedések. Állítása szerint a legnagyobb akadályok, mint a gerincvelő összeillesztése, valamint az immunrendszer támadása az új testrész ellen, elhárultak.

Az első műtétre akár már 2017-ben sor kerülhetne. A kérdés azonban, hogy a társadalom készen áll-e egy ilyen megoldásra? És mit szól mindehhez a tudomány?

Az első sikeres fejátültetést 1970-ben végezték el. Az amerikai Ohio állambeli Case Western Orvosi Egyetem csapata Robert White vezetésével egy majom fejét ültette át egy másik majom testére. Nem próbálták meg összekötni a gerincvelőt, ezért a majom nem tudta mozgatni a testét, mesterséges segítséggel azonban tudott lélegezni. A majom kilenc napig élt, halálát az immunreakciók okozták. Bár azóta nem sok újabb próbálkozás történt, az alkalmazott eljárások minden esetben komoly előrelépéseket tanúsítottak. "Úgy vélem, eljutottunk arra a pontra, ahol technikai szempontból minden megvalósítható", idézi Canaverot az sg-hu.

 

(forrás: sg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink