hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

 

Jósolható a keresztrezisztencia

Fiatal magyar antibiotikum-kutatóknak a Nature Communicationsben publikált eredményeiről számol be a Magyar Tudományos Akadémia honlapja.

A kólibaktériummal végzett laboratóriumi evolúciós kísérletek során a szakemberek azt tapasztalták, hogy az egysejtű – bár a 12 vizsgált antibiotikum esetében eltérő mértékben, de – rendkívül gyorsan alkalmazkodott az egyre növekvő dózisú antibiotikumokhoz: mindössze két hónap után akár több százszoros mennyiségnek is ellenállt.

A kutatások arra is kiterjedtek, hogy az egy-egy antibiotikumra már rezisztens baktériummal szemben mennyire hatásos a kutatásba bevont többi 11 készítmény. Az eredmények alapján megalkotott keresztrezisztencia-hálózat azt mutatja, hogy akár már egyetlen antibiotikumhoz alkalmazkodva is multirezisztenssé válhat a baktérium, azaz számos más szerrel szemben is csökkenhet az érzékenysége. Nem csak azokban az esetekben figyelhető meg nagymértékű keresztrezisztencia, amelyekben a vizsgált antibiotikumok hasonló módon hatnak a baktériumra, vagy hasonló a kémiai szerkezetük. "Teljesen eltérő hatásmechanizmusú antibiotikumok esetében is megfigyelhető volt, hogy a baktérium képes megélni a számára ismeretlen antibiotikumnak akár a 128-szoros dózisán is" – idézik az egyik kutatót az mta.hu-n.

(forrás: MTA)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink