hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Kolorektális rák prevenció: kávézás

A kávé védőhatással bír a bél nyálkahártyájára, így csökkenti a kolorektális rák kialakulásának és kiújulásának kockázatát is – írja az otszonline.hu.

A kávénak a bél nyálkahártyájára gyakorolt védőhatása a benne található számos anyagnak köszönhető, ilyenek a koffein, a melanoidinek, a diterpének, a polifenolok, melyek megváltoztatják a bél belső környezetét (a mikrobiomot), antioxidáns és antimutagén hatásúak, csökkentik az epesavak kiválasztását, javítják a bél motilitását és kapacitását – olvasható a szakmai hírportálon.

Már évekkel ezelőtt igazolták, hogy a szájüregi és a garat daganatok relatív kockázata a legtöbb kávét fogyasztók körében jóval ritkább, mint a kávéval nem élőknél (RR 0,64) (95%CI 0,51-0,80)(Turati). Az utóbbi években megjelent közlemények pedig arra utalnak, hogy a koffein némileg véd az emlőrák és a bőrrákok kialakulása, a prosztatarák kiújulása és progressziója ellen. A Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention folyóirat 2016. áprilisi számában megjelent közleményben ismertetett vizsgálat pedig az elfogyasztott kávé mennyisége és a kolorektális rákok közötti fordított arányú összefüggést igazolta – írja az OTSZ online.

Dr. Stephanie L. Schmit (USC Norris Comprehensive Cancer Center, Los Angeles) és munkatársai a kávé védőhatását szemikvantitatív étkezési kérdőív segítségével vizsgálták Izrael északi részében 5145 kolorektális rákban szenvedő és 4097 daganatos betegségben nem szenvedő kontroll személlyel. Rákérdeztek az elfogyasztott kávé mennyiségén kívül annak fajtájára is: koffeines, vagy koffeinmentes, főzött vagy eszpresszó, instant vagy filteres. A kávét ittak-e az emberek? Mérték a napi folyadék és kalóriabevitelt. Külön választották a kolon illetve a rektumdaganatos személyeket, és a különböző etnikumokat is (az etnikai hovatartozásra szerint a megkérdezettek 61,3%-a askenázi -, 21,4%-a szefárdi zsidó és 13,5%-a arab volt).

A kávéfogyasztók között 26%-kal kevesebb volt a kolorektális rák: a kávéivók vs. nem kávézók közötti odds arány (OR): 0,74 (95%CI 0,64-0,86, p<0,001). Egyértelmű fordított arányú összefüggés volt megfigyelhető a főzött kávét fogyasztók (OR 0,82, 95%CI 0,71-0,94, p=0,004) és a koffeinmentes kávét fogyasztók között is (OR0,82, 95%CI 0,68-0,99, p=0,04). Hasonló eredményre vezetett a napi összes folyadékbevétel (OR, 0.80; 95% CI, 0.68 – 0.93;  p=.005) valamint a teljes kalóriafogyasztás (OR, 0.74; 95% CI, 0.63 – 0.86; p=.001)  tényezőként számításba vétele. A cikk folytatódik az otszonline.hu weboldalon. 

(forrás: OTSZ Online)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink