hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

 

Komputer doktor figyel az úton

A sofőrülés szövetébe integrált EKG készülék segíthet a szívroham okozta balesetek elkerülésében, következményei enyhítésében egy új fejlesztés etedményeként – írja az Autópult.

Noha a balesetek javát a vezetői hibák, a figyelem hiánya és a közlekedés szabályainak megszegése eredményezi, sokszor valamiféle egészségügyi probléma húzódik a háttérben. Az amúgy is stresszel telített közlekedésben nem ritka, hogy szívrohamot kap az autós, de a betegségekkel küzdő sofőröket is könnyebben éri ilyenkor a baj. Kísérleti stádiumban van azonban egy megoldás, amely ugyan csak egy másodperccel látja előre a jövőt, mégis segíthet az ilyen esetekben.

A szív működésének zavarai mellett az elkalandozó vagy elpilledő sofőrnél, illetve számos más esetben kínál megelőzési lehetőséget a vezető ülésébe telepített szívritmust mérő szenzor, amely képes kiszűrni a legkisebb rendellenességet is a szív működésében és azonnal segítséget is riaszt. A beépített EKG ötlete ezúttal egy brit kutatócsoport fejéből pattant ki, a Nottingham Trent University csapata vélte úgy, hogy az ülésbe helyezett érzékelő és a köré elképzelt rendszer képes hatékony segítséget nyújtani – olvasható az autopult.hu-n.

(forrás: Autópult)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink