hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Kórházi fertőzéssel szövődött terhességből autista gyermek születik

A Journal of Autism and Developmental Disorders című lapban most közzétett tanulmány szerint terhesség alatt diagnosztizált bakteriális fertőzés kapcsán megnövekszik az autizmus spektrum zavarok előfordulásának esélye.

A Kaiser Permanente kutatási részlegének munkatársai új adatokkal gyarapították azon bizonyítékok sorát, melyek szerint a fertőzések szerepet játszanak az autizmus spektrum zavarok (ASD, autism spectrum disorder) kialakulásában.

A fenti megállapítás 407 autista és 2075, autizmusban nem szenvedő gyermek adatainak elemzésén alapul. A vizsgálat résztvevői 1995 és 1999 között születtek, és a Kaiser Permanente munkatársai a megszületést követően legalább 2 éven át kísérték figyelemmel a sorsukat. „Gyakrabban szerepel kórházi körülmények között diagnosztizált terhességi fertőzés azon gyermekek anyái körében, akiknél később ASD tünetei jelentkeznek, szemben azokkal, akiknél ASD nem fordul elő” – magyarázza a közlemény rangidős szerzője, dr. Lisa A. Croen. Bár a várandós nők körében gyakoriak a fertőzések, ezek többsége nem függ össze az autizmus fokozott kockázatával: „Csak a króházban diagnosztizált bakteriális fertőzések fokozzák az ASD előfordulásának esélyét.”

A mostani elemzés arra világított rá, hogy terhesség alatt kórházban diagnosztizált bakteriális (pl. genitális, vagy magzatvíz-) infekciókat követően 58 százallékkal nagyobb annak esélye, hogy az utódnál később ASD igazolódik. Bár a vizsgálat csoportban nem fordult elő nagyobb számban, de a második trimeszterben a kórházi bennfekvés idején felismert fertőzés háromszorosára növeli a kockázatot.

Az első szerző, dr. Ousseny Zerbo szerint a fekvőbeteg-ellátásban diagnosztizált infekció általában súlyosabb betegséget jelent, és ez magyarázhatja az ASD kockázatának fokozódását. Bár egyelőre nem világos, hogy az anyánál fellépő fertőzés miként befolyásolja az autizmus esélyét, dr. Zerbo állatkísérletes adatokat idéz, melyek szerint a jelenség a várandós nő fertőzésre adott immunrekaciójával állhat összefüggésben, ami valamilyen módon hatással lehet a magzat agyának fejlődésére. Egy nemrégiben közzétett vizsgálat szerint például a vírusfertőzések a magzati fejlődés megzavarása révén vezethetnek autizmushoz.

Dr. Zerbo hangsúlyozza, hogy a terhességi fertőzések zöme nem függ össze az autizmussal, a fokozott kockázat azonban óvatosságra int: „Fontos, hogy a várandós nő minden esetben forduljon orvoshoz, ha felmerül benne a fertőzés gyanúja.”

(forrás: Journal of Autism and Developmental Disorders)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink