hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

 

Lassabb öregedés, kevesebb betegség, jobb kogníció

A hosszúélethormon összekötő kapocs lehet a test és az elme között, mondják a kutatók, akik már embereken is vizsgálják a klotho névre keresztelt fehérje hatásait.

Az 1997-ben felfedezett klotho egy transzmembránfehérje, ami többek között b-glükuronidáz hatással rendelkezik, ioncsatornákat szabályoz, részt vesz a szervezet inzulinérzékenységének beállításában, illetve kimutatták a szérumban keringő változatát is, aminek szintje az életkor előrehaladásával csökken emberekben is (Xiao és munkatársai: Klotho is a serum factor related to human aging; Chinese Medical Journal).

A felfedezéséről beszámoló Nature-cikkben (Mutation of the mouse klotho gene leads to a syndrome resembling ageing) írták Kuro-o és munkatársai, hogy a klotho gén felelős számos gyorsan öregedő fenotípus gátlásáért, az öregedés, valamint az életkorral összefüggő betegségekkel kapcsolatos morbiditás szabályozásáért, míg a gén hibája következtében rövid élettartam, terméketlenség, érelmeszesedés, bőratrófia, oszteoporózis és emfizéma alakul ki a kísérleti egerekben.

A névadás hátterében a görög mitológia legidősebb istennője, Klóthó áll, aki két testvérével együtt – Moirák vagy latin néven Párkák – fonja a halandók és az istenek sorsának fonalát, majd kérlelhetetlenül elvágja azt, ha elérkezett az élet vége.

Azok az egerek, amelyekben overexpresszálják a klotho gént, a normális egerekhez képest 19–31%-kal tovább élnek, továbbá az átlaghoz képest tovább élnek és megnövekedett kognitív képességekkel rendelkeznek azok az emberek is, akik a gén bizonyos változatával rendelkeznek (Dena B. és munkatársai: Life Extension Factor Klotho Enhances Cognition, Cell Reports). Ez utóbbi tanulmány egyik érdekessége, hogy szerzői megállapítják: a klotho kogníciót serkentő hatásai fiatal egyedekben is érvényesülnek (egérmodell), és a hormon hatása emberekben nem csökken az életkorral.

A klotho csökkent termelődését kimutatták krónikus veseelégtelenségben szenvedő páciensekben, és e csökkent szint valószínűleg közreműködik a krónikus veseelégtelenségben jellemző degeneratív folyamatok kialakulásában (érelmeszesedés, csontritkulás, bőratrófia). A Kidney International című szaklapban most megjelent tanulmány pedig összefüggést mutatott ki egy már ismert öregedést befolyásoló útvonal felerősödése és a klotho-hiány között (Zhao Y. és munkatársai: Mammalian target of rapamycin signaling inhibition ameliorates vascular calcification via Klotho upregulation).

A Translational Psychiatry aktuális számának szerzői szerint részben a klotho teremthet kapcsolatot az elme és a test között. Tanulmányuk megállapítja, hogy azon nők szervezetében, akik krónikus stressznek vannak kitéve, szignifikánsan alacsonyabb a klotho szintje, továbbá a klinikailag jelentős depresszív tüneteket produkáló, krónikus stressznek kitett nők szervezetében jóval alacsonyabb a klotho-szint, mint azokéban, akik szintén krónikus stressznek vannak kitéve, de nem mutatnak depressziós tüneteket (Longevity factor klotho and chronic psychological stress).

Dena Dubal vezető szerző és munkatársai – akik korábban már kimutatták, hogy az emberek ötöde által hordozott klotho genetikai variáns jobb kognitív funkciókkal és vastagabb prefrontális kortex-szel jár együtt, továbbá a hordozók tovább élnek és kevesebb korral összefüggő betegségben szenvednek - obszervációs vizsgálatukban 90 krónikus stresszben szenvedő nőt és 88 alacsony stressz-szintű kontrollt hasonlítottak össze (a magas stressz-szintű nők autista gyermekeket nevelő anyák voltak, az alacsony stressz-szintűek normál fejlődésű gyermekeket nevelő anyák).

Az eredmények szerint a krónikus stresszel küzdők klotho-szintje szignifikánsan alacsonyabb volt, továbbá az alacsony stressz-szintű nők esetében a klotho szintje nem csökkent a kor előrehaladtával, míg a magas stressz-szinttel élők szervezetében igen. Mint a szerzők elmondják, a klotho – az öregedési folyamatot szabályozó és a jobb agyi és testi egészséget támogató pleiotróp hormon - lehet a kapocs a krónikus stressz, a depresszió, a korai betegségkifejlődés és a korai halál között. A szerzők reményei szerint azok a jövőbeli farmakológiai és életmódbeli beavatkozások, amelyek növelik a klotho szintjét, óriási befolyással lesznek majd az emberek életére.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink