hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Meglátják, mit senki még

Hajdú Jánosék egyik következő terve a vírusfertőzés folyamatának pillanatfelvételekkel való követése – írja a NOL  – annak apropóján, hogy először sikerült élő vírusról háromdimenziós felvételt készíteni.

Senkinek sem sikerült eddig fénymikroszkópnál nagyobb felbontású képet készítenie élő sejtekről anélkül, hogy azok ne pusztultak volna el már a felvételkészítés első pillanataiban – idézi fel a lap. Ehhez ugyanis rövid hullámhosszúságú (röntgen- vagy elektron-) sugárzásra van szükség, ami jelentős sugárkárosodást okoz. Az igen nagy felbontású képalkotást lehetővé tevő dózis százmilliószor erősebb, mint amit az élő anyag elbírna.

Ezért úgy tűnt, hogy ilyen képet élő sejtről soha nem lehet készíteni. Hajdú János, az Uppsalai Egyetem biofizika-professzora azonban már a kilencvenes évek közepén rájött, hogy nagyon rövid ideig tartó, hatalmas energiasűrűségű röntgenimpulzussal olyan pillanatfelvételt tudna készíteni, amiben a sugárkárosodás még nem tudna kialakulni. Bár a sejt így is tönkremenne, de ez itt csak azután történne meg, miután a röntgenimpulzus már áthaladt rajta és a „röntgenvakuval” készített pillanatfelvétel már elkészült.

Ez akkoriban utópiának tűnt, hiszen ilyen röntgenvaku vagy -lézer még nem létezett. A nemzetközi együttműködéssé nőtt ötletelés hamarosan egymilliárd dolláros tervvé nőtt. A tíz éve kezdődött nemzetközi együttműködés nyomán sikerült elérni az áhított célt, az élő baktérium, majd egy nagyméretű vírus hihetetlen felbontású képét – olvasható a nol.hu-n.

(forrás: nol.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink