hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Megnézhetik, kipróbálhatják, hajnalra megtudhatják

Ma van a Kutatók éjszakája: országszerte 41 városban, 150-nél is több helyszínen mintegy kétezer program közül válogathatnak az érdeklődők az ingyenes rendezvényen.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemre ellátogatók például 99 program közül választhatnak, többet tudhatnak meg a hídépítésről, a mobilalkalmazások fejlesztéséről és az atomenergiáról.

A Semmelweis Egyetem például bonctermi látogatással, fiktív betegjogi perrel és sebészeti gyakorlatokkal is várja az érdeklődőket.

A Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. Budapesten drónbicikli-bemutatóval, elektrolízises zsiráffestéssel és lézershow-val is készül a Kutatók éjszakájára, míg Miskolcon a 70-es és 80-as évek számítógépes játékaival, Szegeden pedig a baktériumok és algák világával ismerkedhetnek a látogatók programjaikon.

A Szent István Egyetem Gödöllőn globális faluval, mobil robotokkal, Rubik-kocka show-val és éjszakai nyelvvizsgával, Békéscsabán pedig drónnal történő reklámfilmkészítéssel várja az érdeklődőket.

A Robotok világa címmel a Kutatók éjszakáján indul a győri Mobilis Interaktív Kiállítási Központ tematikus éve. Természettudományos kísérleti bemutatók, fogaskerekes építőjáték, legórobotverseny és golyópálya-építés is szerepel a programban.

A Nyugat-magyarországi Egyetem szombathelyi tanszékein a hőfényképkészítéstől a fénycsapdázáson át, a sejtek és szövetek mikroszkópos megfigyelésén keresztül a frontérzékenységi tesztek készítéséig sok mindenbe bekapcsolódhatnak a látogatók.

A Pécsi Tudományegyetemen - ahol a botanikus kertben kalandtúrát is szerveznek - a közönség megtudhatja, hogy fel lehet-e törni minden számítógépes rendszert, hogy mi a titkuk a nemzetközi versenyeket nyerő eco-autóknak, és mi történne, ha földrengés sújtaná Magyarország nagy részét.

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Bolyai Intézetében a harmadik birodalom által is használt rejtjelezőgép, az Enigma egy működőképes példányát is bemutatják, és az érdeklődők megismerkedhetnek azoknak a lengyel matematikusoknak a munkásságával is, akik elsőként feltörték az Enigma kódját.

A Debreceni Egyetem Umberto Eco A rózsa neve című regénye nyomán szabadulójátékra invitál, de bárki készíthet DNS-nyakláncot vagy részt vehet gerincegérrel történő állapotfelmérésen, bepillanthat Sir Christopher Lee és a filmes rosszfiúk lélektanába, vagy azt is megtudhatja, hogyan vizsgálják a rovarok személyiségét.

A Kutatók éjszakája az Európai Uniós Marie Sklodowska-Curie Akció keretében valósul meg kontinensszerte szeptember negyedik péntekén, az alkalomra idén 280 városban készülnek különböző tudománynépszerűsítő programokkal.

Az országos programból a rendezvény honlapján válogathatnak.

 

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink