hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

 

Megtalálták a hiányzó láncszemet a szoláriumdaganatok magyarázatához

A Yale egyetem kutatói igazolták, hogy az UV-A sugárzás jóval a napozás befejezése után is elősegíti a bőrrák kialakulását – idézi dr. Wikonkál Norbertet a Semmelweis Médiasarok.

A napsugárzás nagyobb részben UV-A, 5-10 százaléka az UV-B sugárzás. Eddig ez utóbbit tartották felelősnek a bőrdaganatok kialakulásáért, tudott volt, hogy az UV-B hatására módosul a sejt DNS-e, a mutáció bőrtumorért lesz felelős - magyarázza a lapnak a Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika professzora.

A Science-ben megjelent kutatás újdonsága, hogy bizonyítja: az egyébként a bőrünket védő normál barnulásért felelős anyag, a melanin az UV-A hatására úgy alakul át, hogy károsító anyagcseretermékek jönnek létre, melyek rákot okozó folyamatokat indítanak el. Ráadásul ezek a károsító folyamatok az UV-A sugárzás megszűnése után is folytatódnak.

A kutatók ezzel megtalálták a hiányzó láncszemet annak gyakorlati tapasztalatnak a magyarázatához is, miszerint a bőrrákosok között sok a szolárium használó. A szoláriumban ugyanis nincs UV-B, de magas az UV-A sugárzás. Ezzel a kutatással igazolták az összefüggést a bőrdaganatok kialakulása és a szolárium között – olvasható a semmelweis.hu-n.

(forrás: Semmelweis Egyetem)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink