hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Milyen a hatékony rákmegelőzés?

Az életmóddal kapcsolatos irányelvek követése, a táplálkozással foglalkozó oktatás és a megfelelő viselkedésmódosító technikákat alkalmazó fitnessz applikációk használata egyaránt csökkenti a rák kialakulásának kockázatát és a bármilyen okból bekövetkező halálozást.

Az elégtelen fizikai aktivitás az idő előtti halál második leggyakoribb megelőzhető oka az USA-ban. A viselkedésmódosító technikákat alkalmazó mobiltelefonos fitnessz applikációk (app) segítenek a fizikai aktivitás módosításában, azonban egyáltalán nem mindegy, hogy milyen appot választunk. (Az USA-ban a mobiltelefon-felhasználók kb. fele használ valamilyen fitnessz appot.)

Az American Journal of Preventive Medicine-ben megjelent vizsgálat a 100 leggyakrabban letöltött, fizikai aktivitással foglalkozó appot elemezte abból a szempontból, hogy azok mennyi és milyen hatékony viselkedésmódosító technikákat használnak. A kutatás eredménye szerint az appok egyelőre kevéssé hatékonyak a megfelelő, bizonyítottan hatékony technikák kiválasztásában.

A tanulmány – David E. Conroy és munkatársai: Behavior Change Techniques in Top-Ranked Mobile Apps for Physical Activity – következtetései szerint a rendelkezésre álló legalább 93 féle speciális viselkedésmódosító technikából a vizsgált appok mindössze 39-et alkalmaztak (apponként átlagosan 6,6 félét), és ráadásul nem is a leghatékonyabbakat. A leggyakrabban alkalmazott technikák a következők voltak: társas támogatás biztosítása online közösségek révén (pl. Facebook, Twitter), tájékoztatás azzal kapcsolatban, hogy kik értékelik pozitívan a módszert, egy-egy viselkedésforma végrehajtásával kapcsolatos instrukciók, a viselkedésforma pontos bemutatása, valamint visszajelzés a végrehajtással kapcsolatosan. Kevés app használja azonban pl. a felhasználó általi aktív önmonitorozás bizonyítottan hatékony módszerét.

Majdnem félmillió amerikai vizsgálata alapján egy, az American Journal of Clinical Nutrition-ben megjelent tanulmány - Adherence to Cancer Prevention Guidelines and Cancer Incidence, Cancer Mortality, and Total Mortality – kimutatta, hogyaz American Cancer Society rákmegelőzéssel kapcsolatos irányelveinek betartása csökkenti a rák kialakulásának esélyét, valamint csökkenti a bármilyen okból bekövetkező halálozást is. A témában eddig folytatott legnagyobb obszervációs vizsgálat eredményei szerint a legnagyobb pozitív hatása a normális testsúly és a kellő mértékű fizikai aktivitás fenntartásának van.

American Cancer Society rákmegelőzéssel kapcsolatos irányelve, amely megegyezik az American Heart Association és az American Diabetes Association koronáriabetegségek, illetve diabétesz megelőzésével kapcsolatos guideline-jaival, megállapítja, hogy e betegségek legfontosabb megelőzhető kiváltó tényezői a dohányzás, az elhízás, az egészségtelen táplálkozás és az elégtelen fizikai aktivitás.

Az USA-beli rákhalálozás több mint egyharmada az egészségtelen táplálkozás és az elégtelen fizikai aktivitás számlájára írható, míg további egyharmadért a dohányzás a felelős.

Geoffrey Kabat és munkatársainak vizsgálata 10-13 éven keresztül követett nyomon majdnem félmillió amerikait (476.396 fő) annak alapján, hogy milyen pontosan tartják be az életmóddal kapcsolatos ajánlásokat. Az eredmények szerint a legfelső ötödbe kerülő férfiak (akik a legpontosabban betartották az utasításokat) esetében a legalsó ötödbe tartozókhoz képest 10%-kal volt alacsonyabb az általános rákkockázat, míg a rákos halálozás esélye 25%-kal volt kevesebb. A legfelső ötödbe tartozó nők esetében a rákkockázat 19%-kal volt kisebb, míg a rákos halálozás esélye 24%-kal volt kevesebb. A kutatók 25 speciális anatómiai területet is összehasonlítottak rákkockázat szempontjából, és kiderült, hogy ezek közül 14 esetében csökkentette a kockázatot az irányelvek követése. A legnagyobb kockázatcsökkenést a húgyhólyagrák esetében figyelték meg (mindkét nem esetében 65%-kal kisebb kockázat). További jelentős kockázatcsökkenések: endometriumrák: 60%, májrák: férfiak esetén 48%, vastagbélrák: férfiak 48%, nők 35%, végbélrák: férfiak 40%, nők 36%.

Érdekes módon, az irányelvek betartása férfiak esetében a melanóma kialakulásának nagyobb kockázatát jelentette (19%-os esélynövekedés).

Az irányelvhez leginkább ragaszkodó férfiak körében a bármilyen okból bekövetkező halálozás kockázata 26%-kal volt kevesebb, nők körében pedig 33%-kal.

Személyre szabott táplálkozás-monitorozás

Egy brazil tanulmány (Journal of Nutrition Education and Behavior, Nutrition Education Intervention for Women with Breast Cancer: Effect on Nutritional Factors and Oxidative Stress) azt vizsgálta, hogy milyen szerepe van a táplálkozással kapcsolatos oktatásnak a mellrák kiújulásának megelőzésében. Bár a vizsgálati minta kis elemszámú volt, az 1 éves intervenció (táplálkozással kapcsolatos oktatás, amit havonta további írásos anyagokkal egészítettek ki, az elfogyasztott élelmiszerek betegek általi feljegyzése, rendszeres csoportülések és telefonos konzultációk) igen hatékonynak bizonyult, és elérte az elsődleges célt, a vörös és feldolgozott húsok fogyasztásának csökkenését (50%-kal), valamint a gyümölcs- és zöldségfogyasztás növelését, az elhízás csökkentését (a gyümölcsök és zöldségek antioxidáns hatása a kemoterápia mellékhatásait is csökkenti). A tanulmány első szerzője, Cecilia C. Schiavon szerint a vizsgálat korlátai ellenére kijelenthető, hogy a mellrák miatt kezelésen áteső nők számára hasznos az azonnali, személyre szabott és részletes táplálkozás-monitorozás kialakítása.
Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink