hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Módosul a doktori képzésről szóló rendelet

November 30-ig várják a véleményeket a doktori képzésről szóló kormányrendelet módosításához.

Az indítványban rögzítenék, hogy a doktori téma olyan kutatási részterület, amely alkalmas arra, hogy kidolgozása során a doktorandusz – a témavezető irányításával – elsajátítsa a tudományos módszerek alkalmazását, értékelhető tudományos eredményhez jusson, és erről tudományos közlemények, előadások, majd doktori értekezés formájában bizonyosságot tegyen.

A doktori értekezés az önálló tudományos munkásság, illetve az önálló művészeti alkotótevékenység eredményeit összefoglalóan mutatja be, áll az előterjesztésben, amely rögzíti, hogy az eredményeket egységes, önmagában érthető rendszerben kell bemutatni, az új megállapításokat tételesen, a pályázó szakmai publikációira, illetve művészeti alkotásaira építve.

Kitértek arra, hogy a doktori témát a doktori iskola tanácsa hagyja jóvá. Jóváhagyott doktori téma nélkül a fokozatszerzési eljárásra való jelentkezést el kell utasítani.

A doktori eljárásban részt vevő személy a doktori témájában végzett kutatásainak eredményeiről tudományos közleményekben számol be. A doktori iskola szabályzata tartalmazza, hogy a doktori eljárásban részt vevő személynek az értekezés beadásakor milyen tudományos közleményekkel kell rendelkeznie. Az indítvány szerint a doktori iskola szabályzata tartalmazza a doktori fokozatszerzés nyelvi követelményeit, a nyelvi követelmények teljesítéséhez elfogadott nyelvek listáját, valamint a nyelvismeret igazolásának módját is.

A javaslatban kitérnek arra, hogy a doktori képzés kizárólag doktori iskola keretében folytatható. A doktori iskola létesítésekor meg kell jelölni azt a tudományterülethez kapcsolódó tudományágat vagy művészeti ágat, amelyben a doktori képzést folytatni kívánják. Rögzítenék, hogy egy felsőoktatási intézményben tudományáganként, illetve művészeti áganként egy doktori iskola működhet.

Az indítvány szerint a doktori iskola vezetőjét a doktori iskola egyetemi tanár törzstagjai közül, többségük javaslatára a doktori tanács választja, és a rektor nevezi ki legfeljebb ötéves időtartamra. A kinevezés többször is meghosszabbítható.

A doktori szigorlatot, legfeljebb a kérelem benyújtásától számított két éven belül, nyilvánosan, a szigorlati bizottság előtt kell letenni. A doktori védés a doktori szigorlat után lehetséges.

A rendelet 2013. január 1-jén lép hatályba, rendelkezéseit, meghatározott kivételektől eltekintve, a hatályba lépését követően indult ügyekben és a megismételt eljárásokban kell alkalmazni. Az érintett felsőoktatási intézményeknek 2013. július 31-ig módosítaniuk kell a doktori és habilitációs szabályzatukat.

A kormany.hu oldalon közzétett javaslat

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink