hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Ötből két magyart sújt valamilyen mentális betegség

A magyar lakosság 38%-át érinti valamilyen mentális betegség, ebből a leggyakoribb a depresszió – emlékeztet dr. Bitter István az európai ROAMER vizsgálat kapcsán a Semmelwei Egyetem honlapján.

A mentális betegségek róják a legnagyobb terhet Európára, az egészségcsökkenés legalább 12%-áért a mentális és viselkedészavarok felelnek, ráadásul ezek fejtik ki a legnagyobb hatást a munkaerőpiacra, ennek ellenére nem biztosított elég anyagi támogatás a mentális egészségkutatáshoz – írja a Lancet Psychiatry-ben megjelent európai ROAMER vizsgálat.

A több mint 1000 európai kutató, páciens, családtag és szakmai szervezet bevonásával készült tanulmány szerint célzott kutatási befektetéssel már 10 éven belül a mentális betegségek okozta terhek jelentős csökkenését lehetne elérni. A ROAMER projektben részt vett a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikája is.

Dr. Bitter István, a klinika professzorát idézik a semmelweis.hu-n, aki ott elmondja, hogy az európai adatok Magyarországra is igazak, sőt! A magyar lakosság 38%-át érinti valamilyen mentális betegség, ebből a leggyakoribb a depresszió. 2010-es adatok szerint mindez több mint 1500 milliárd forint terhet jelentett az országnak.

(forrás: Semmelweis Egyetem)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink