hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

 

Peches ember nem felejt

A hipertiméziáról, azaz arról a sajátos jelenségről ír a Népszava, hogy vannak, akik semmit sem felejtenek, nyomasztóan és pontosan emlékeznek életük minden pillanatára.

James McGaugh, az University of California Irvine tanára, amerikai bioneurológus, a jelenség egyik legnagyobb szakértője. Neki például volt egy olyan páciense, aki 12 éves koráig visszamenően életének minden részletére pontosan emlékezett és mindent megadott volna, hogy egy részüket elfelejtse. “Elmesélte, hogy agyában állandóan áramlanak az emlékek, szinte agyonnyomják, úgy érzi, hogy az emlékei rabszolgája. Analizáltuk a memóriáját neurológiai, pszichológiai tesztekkel, diagnosztikai scannerrel. Valóban szupermemóriája volt “ – idézte fel a bioneurológus.

Azt kell megértenünk, hogy mi történt az ilyen képességű emberek agyában, hogyan rögzíti a dolgokat. Sokat haladtunk ugyan előre, de azt még nem tudjuk, hogyan hatnak egymásra az agy különböző területei. A stressz hormonjai kétségtelenül szerepet kapnak egy-egy történésnek az agyban való rögzítésében. Ezek a hormonok aktivizálják az agy különböző zónáit az emlékek kodifikálására” – olvasható a nepszava.hu-n.

(forrás: Népszava)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink