hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

 

Pulzusmérő okostapasz

Az egészségi állapot méréséhez használt technika egyre kisebb és jobb teljesítményű. A terület egyik úttörője olyan pulzusmérőt mutatott be, amely rádióhullámokon keresztül kapja a tápellátást, írja a Mérnökbázis.

Képzeljünk el egy tapaszt, amely méri az egészségi állapotunkat, és a tetoválásokhoz hasonló módon hordhatjuk a bőrünkön, nem kell akkumulátort csatlakoztatni hozzá. Ezt az ötletet valósította meg John Rogers, a rugalmas elektronika egyik úttörője. Az amerikai Illinois Egyetem professzora és kutatócsoportja olyan tapaszt fejlesztettek, amely fényimpulzusok segítségével méri a szívverést vagy a bőrrel érintkező UV-sugárzást, írja a lap.

Legújabb projektjükről a Science Advances című szaklapban számoltak be. Több korábbi fejlesztésüket egyesíti az új eszköz. Az egyik szenzor fényérzékeny festéket használ, hogy érzékelje, ha a bőr UV-fénnyel érintkezik – ezt már Rogers Start-Up cégének (MC10) az első terméke is tudta. A tapasz ezen kívül négy LED segítségével méri a pulzust és a vér oxigéntartalmát, amelyek a fénysugarakat különböző színekben vetítik a bőrre. A visszavert fény színváltozását fotódetektorok érzékeli. Az eszköz viselőjének pulzusát villogó fény jelzi.

Rogers úgy véli, hogy az akkumulátor nélküli verzió új felhasználási területeket nyit majd a kórházakban és az alvásambulanciákon.

(forrás: Mérnökbázis)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink