hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Rágyúr az empátiára az ember agya

Nemcsak egyes területek aktivitásban, hanem az agy szerkezetében is megmutatkozik, hogy ki mennyire empatikus – ez az egyik fő eredménye a Magyar Nemzet által bemutatott tanulmánynak.

A NeuroImage-ben megjelent tanulmány alapjául szolgáló kutatás során a különböző agyi struktúrák és az empátia két típusának – az affektív és a kognitív empátia - összefüggéseit vizsgálták. Míg az első az érzelmi beleélést jelenti, a második embertársunk gondolatainak, motivációinak megértését. – Azok, akiknek erős az affektív empatikus készségük, hajlamosabbak szomorú történetet hallva sírva fakadni, míg akik a kognitív empátiában jobbak, sokkal inkább racionálisak, és képesek egy pszichológushoz hasonlóan hamar megérteni a másik gondolatait – magyarázta a Popular Science-nek Robert Eres, az ausztráliai Monash Egyetem pszichológusprofesszora, a tanulmány egyik szerzője.

Azoknál, akiknek a kérdőív alapján erősnek bizonyult az affektív empatikus készségük, úgy találták, a legerősebb érzelmek létrehozásáért felelős agyterület, az úgynevezett insula  közelében több szürkeállomány koncentrálódik. Ez az agyterület felelős az ízek, szagok feldolgozásáért, továbbá azoknak a hangképző mozgásoknak a megtervezéséért vagy koordinációjáért, amelyek a beszédhez szükségesek. Azoknál ugyanakkor, akik a kognitív empátia teszten értek el magasabb pontszámot, a szürkeállomány az agyuk két féltekéjét összekötő részén, az úgynevezett övtekervény (cingularis) területén koncentrálódott. Ez az a terület, amely a szociális információkat dolgozza fel, és segít a döntéshozatalban – olvasható az mno.hu-n.

(forrás: MNO)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink