hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Sokkal veszélyesebb a kanyaró, mint eddig gondolták

„A kanyarófertőzés után akár három évig is védtelen a szervezet” címmel ír a Független.hu a Princeton Egyetem kutatásáról, amit a Science ismertetett.

A kanyaróról köztudott, hogy meggyengíti a gyerekek immunrendszerét egy időre – idézi fel a lap. –  Úgy gondolták, hogy ez legfeljebb egy hónapig vagy kettőig tart, de a Princeton Egyetem kutatása azt mutatja, hogy három évig is immunvédelem nélkül élhetnek a gyerekek a kanyaró után, s ezalatt más, súlyos betegségeknek is ki vannak téve.
Epidemiológiai bizonyítékot találtak az egyetem kutatói arra nézve, hogy a kanyaró ‘elfeledteti’ a gyermekek immunrendszerével a védekezés képességét hosszú időre, mert a memóriasejtek, amelyek védik a gyermek szervezetét a fertőző betegségektől, elpusztulnak.
„Azt eddig is tudtuk, hogy a kanyaró megtámadja az immunrendszer memóriáját, és ezért a gyerek időlegesen védtelenné válik. Csakhogy az immunszupresszió sokkal tovább tarthat, mint eddig gyanították” – mondja C. Jessica Metcalf, társszerzője a Science folyóiratban megjelent írásnak.

A szerzők érdeklődését az Erasmus Egyetem (Hollandia) kutatása keltette fel, amely lényegi összefüggést talált a kanyaró és a memóriasejtek megfogyatkozása között. Kimutatták, hogy a kanyaró vírus megtámadja a T limfocitákat, amelyek az immunrendszer emlékezetét alkotják, így keletkezik az ‘immun-amnézia’, az immunrendszer ideiglenes emlékezetvesztése. Körülbelül egy hónap múlva az immunrendszer memóriája visszatér, de ahelyett, hogy  – mint előzőleg – védene az összes, addig megismert fertőzéssel szemben, kizárólag a kanyaróra irányul a védelme.

A jelen kutatá szerzői arra voltak kíváncsiak, mennyi időbe telik, míg az immunrendszer újra széles körben véd, és megvizsgálták az Egyesült Államok, Anglia és Wales és Dánia adatbázisát, azokét az országokét, amelyek rendelkeztek a kellő részletességű adatokkal – olvasható a fuggetlen.hu-n.

(forrás: Független.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink