hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

 

Készül az S3 stratégia a célzottabb támogatásért

Sorsdöntő évek jönnek a tudományra

Záró szakaszába lépett az intelligens szakosodáson alapuló kutatási és innovációs stratégia (S3) tervezési folyamata, amely elengedhetetlen feltétele annak, hogy hozzáférjünk a Strukturális Alapokból érkező, több mint 700 milliárd forintnyi uniós K+F+I forráshoz. Az S3 várhatóan november közepén kerül a kormány elé.

Dr. Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal létrehozásáért felelős kormánybiztos és Spaller Endre, a Nemzeti Innovációs Hivatal elnöke augusztus 25-én találkozott az S3 stratégia megyei egyeztetési folyamatait koordináló vezetőkkel, hogy kölcsönösen tájékoztassák egymást az országosan – minden megyében – megvalósuló, széles körű szakmai és társadalmi egyeztetési folyamat előrehaladásáról, amely a nemzetgazdasági jelentőséggel bíró S3 stratégia kialakításának záró szakaszát jelenti. A Nemzeti Információs Hivatal által szerkesztőségünkhöz eljuttatott dokumentum szerint bemutatták a stratégia kidolgozásához szükséges legfontosabb további lépéseket is, annak érdekében, hogy Magyarország minél előbb hozzáférhessen a Strukturális Alapok több mint 700 milliárd forintnyi K+F+I forrásához.

Az S3 az Európai Unió új típusú, a kutatás-fejlesztési és innovációs folyamatok célzottabb támogatását lehetővé tevő, ezáltal a térségek tudásalapú gazdasági fejlődését a helyi lehetőségeket és igényeket jobban figyelembe vevő megközelítése. A stratégia elkészítése a Strukturális Alapok 2014-2020 közötti forrásfelhasználásának előzetes feltétele, ezért nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőséggel bír. A stratégia elkészítésével azonosíthatóvá válnak a legjelentősebb fejlesztési lehetőséggel bíró helyi sajátosságok, melyek bázisán meghatározhatók majd a nemzeti, régiós és megyei prioritások. Fontos eredmény lesz az is, hogy kialakíthatóvá válik az ennek megfelelő támogató és szabályozási környezet is.

A Nemzeti Innovációs Hivatal által koordinált, a helyi innovatív vállalkozások, kutatóhelyek, felsőoktatási intézmények, kutatás-fejlesztési és innovációs (KFI) döntéshozók és a megyei kormányhivatalok bevonásával, alulról építkező S3 tervezési folyamat legfőbb célkitűzése, hogy a hazai KFI 2014-2020 közötti időszakra vonatkozó térségi és nemzeti prioritásait a társadalom minden érintett körének bevonásával alakítsák ki, majd azt követően egyeztessék az Európai Unióval is.

A témában tartott sajtótájékoztatón Pálinkás József kiemelte: „Az előttünk álló hét év sorsdöntő lesz a magyar tudomány, kutatás és innováció szempontjából. Az uniós és a hazai források koordinált, célzott és hatékony felhasználása teszi lehetővé, hogy hazánk a kutatás-fejlesztés és az innováció központjába és ne a perifériájára kerüljön. Ehhez gondos tervezésre és fegyelmezett kivitelezésre van szükség. Ehhez ajánlunk, és ehhez kérünk partnerséget mindenkitől. ”

A szeptemberben induló, közel két hónapon át tartó országos programsorozat kétfordulós szakmai és társadalmi konzultáció keretében valósul meg, a helyi döntéshozói és vállalkozói kör teljes bevonásával.  A megyei rendezvényekkel egy időben a NIH és a megyei kormányhivatalok online felületen is lehetőséget biztosítanak arra, hogy a társadalmi egyeztetés minél szélesebb kör bevonását tegye lehetővé.

A teljes S3 dokumentum és ehhez kapcsolódó kormány-előterjesztés 2014 októberében készül el végleges formában, a teljes folyamat pedig várhatóan novemberben zárul majd.

Az uniós támogatást a magyar állam 70-80 milliárd forinttal egészíti ki, a források felhasználásánál pedig főként az egészség- és járműiparra, illetve az információs és kommunikációs technológiák fejlesztésére fókuszál.

A stratégia kidolgozásának jelenlegi, záró szakaszában a pályázók elmondhatják, miben szeretnének fejlődni a következő hét évben, hol látnak kitörési pontot. Az egyes, helyi innovatív vállalkozások, kutatóhelyek, felsőoktatási intézmények, K+F+I döntéshozók és a megyei kormányhivatalok szakmai és társadalmi konzultáció keretében október közepéig továbbíthatják véleményüket a Nemzeti Innovációs Hivatalnak a megyei rendezvényeken és online felületen.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink