hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Tudom, mit ettél tavaly nyáron...

Egy Big Data-projektben összekötik az egészségügyi és a fogyasztási szokásokat, így előre megjósolhatók egyes betegségek – írja az SG.hu.

Észak- és Dél-Karolinában egy Big Data projekt keretében kiértékelik a betegek vásárlási adatait, azért, hogy így azonosítsák a magas kockázatot jelentő pácienseket. A Carolina HealthCare felvásárolja az adatokat a kereskedőktől és kielemzi a hitelkártya-tranzakciókat. Ennek köszönhetően pontosan megtudható, hogy egy adott személynek milyen az életstílusa. A módszer miatt sokkal átfogóbb képet lehet kapni, mint az eseti orvoslátogatások vagy a laborvizsgálatok alapján, így a veszélyes folyamatok időben felismerhetők és az orvosok is időben beavatkozhatnak.

A rendszer bírálói szerint alapvetően megváltozhat és komoly károkat szenvedhet el az orvos-beteg viszony. Amennyiben az orvos már tudja, hogy miként viselkedik a páciense, akkor egy nyugodt hangvételű, bizalmas információcsere könnyen szinte inkvizítori vitává változhat, aminek fő témája az lesz, hogy az illető miket vásárol, eszik és hogyan viselkedik – olvasható az sg.hu-n.

(forrás: sg.hu)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink