hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

 

Új szervünk: az arc

Az amerikai szövetségi egészségügyi hatóságok állásfoglalása alapján mostantól új szerve van az emberi testnek: az arc. Az új besorolás az arcátültetéses eseteket igyekszik egyszerűbbé tenni, írja az Index.

Az arcot a VCA kategóriába sorolták, ami vaszkularizált kompozit allograftot jelent, magyarul olyan, vegyes szövetekből, izmokból, inakból, porcokból és csontokból összeálló szervet, ami aktív vérárammal rendelkezik. Az ilyen műtétek a lehető legbonyolultabbak, és a fogadó felet is komoly immungyengítéssel készítik fel a műtétre, hogy a szervezete ne lökje ki a kapott szerveket.

Nem ez az első alkalom, hogy az arcot szervként írja le egy tanulmány: 2011-ben egy kutatás is a külvilág szenzoros hatásait az agynak közvetítő receptorok nagyon speciális összességeként utalt rá, írja a lap. A mostani döntés ennél jóval hivatalosabb, a szakértők szerint azonban fontos tisztában lenni azzal, hogy az arc valójában csak akkor válik szervvé, amikor az átültetéshez eltávolítják a donorról, és azonnal visszaalakul arccá, amint átkerül a fogadó betegre.

(forrás: Index)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink