hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

 

Úton a hasnyálmirigy-gyulladás célzott terápiája felé

A Lendület program magyar kutatóinak munkája nagyban hozzájárult ahhoz, hogy megváltozzon az alkohol által kiváltott hasnyálmirigy-gyulladásról alkotott képünk. A Gastroenterology hasábjain megjelent cikk nyomán lehetőség nyílhat e súlyos betegség célzott terápiájára.

A hasnyálmirigy-gyulladás komoly betegség, melynek súlyos formájában 30-50% a halálozási arány. Specifikus terápiája jelenleg nem ismert. „A gyulladás folyamatát ilyenkor úgy kell elképzelni, mint egy lángokban álló toronyépületet, ahol nem specifikus módszerekkel (pl. vízzel) próbáljuk eloltani a tüzet, de a tűzoltás eredményessége minimális, mondta el Hegyi Péter, a cikket publikáló Lendület-kutatócsoport vezetője. Kutatócsoportunk fő célja, folytatva a hasonlatot, hogy az első szikra fellobbanásának okát értsük meg, mert ha ott be tudnánk avatkozni, akkor a tűz még azelőtt kialudna, hogy komolyabban fellángolna."

A kutatócsoport a Lendület program keretében az alkohol által kiváltott hasnyálmirigy-gyulladás kezdeti szakaszát vizsgálta, és elsőként bizonyította, hogy az egyik kloridion-csatorna (cisztás fibrózis transzregulátor - CFTR) döntő szerepet játszik a gyulladás kialakulásának első néhány órájában.

A CFTR-csatorna génjének mutációja, mely az egyik leggyakoribb veleszületett genetikai betegség, hajlamosító tényezője a heveny gyulladásnak, de eddig még senki sem gondolt rá, hogy az alkohol (mely a hasnyálmirigy-gyulladás egyik leggyakoribb kiváltó tényezője) és a zsírsavak ezen az úton indítják be a gyulladást, írja az mta.hu.

A kutatók legfontosabb célja azon útvonalak megtalálása, amelyekkel helyre tudják állítani a csatorna működését, ami elvezethet a heveny hasnyálmirigy-gyulladás első specifikus terápiájához.

(forrás: MTA)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink