hirdetés
hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Írásbeli beleegyezés szükségessége

Önrendelkezési jog

Cselekvőképtelen beteg önrendelkezése

A törvény szerint az önrendelkezési jog gyakorlása keretében a beteg szabadon döntheti el, kíván-e egészségügyi ellátást igénybe venni, illetve annak során mely beavatkozások elvégzésébe egyezik bele, illetve melyeket utasítja vissza.

Miként a betegnek joga van ahhoz is, hogy részt vegyen a kivizsgálását és kezelését érintő döntésekben. A törvényben foglalt kivételektől eltekintve bármely egészségügyi beavatkozás elvégzésének feltétele, hogy ahhoz a beteg megtévesztéstől, fenyegetéstől és kényszertől mentes, megfelelő tájékoztatáson alapuló beleegyezését adja. A beleegyezést szóban, írásban vagy ráutaló magatartással adhatja meg. Invazív beavatkozás esetében azonban írásbeli beleegyezés szükséges – kivéve, ha erre a beteg nem képes. Ez utóbbi esetben két tanú együttes jelenlétében, szóban vagy más módon megtett nyilatkozat szükséges. Fontos tudni, hogy a beteg a beavatkozás elvégzéséhez adott beleegyezését bármikor visszavonhatja. A beleegyezés alapos ok nélküli visszavonása esetén azonban kötelezhető az ennek következtében felmerült és indokolt költségek megtérítésére.


A törvény lehetőséget ad arra, hogy a cselekvőképes beteg közokiratban, teljes bizonyító erejű magánokiratban vagy – írásképtelensége esetén – két tanú együttes jelenlétében megtett nyilatkozattal

• megnevezze azt a cselekvőképes személyt, aki jogosult helyette a beleegyezés, illetve a visszautasítás jogát gyakorolni, illetve akit tájékoztatni kell;
• vagy épp ellenkezőleg, bárkit kizárjon a beleegyezés és a visszautasítás jogának gyakorlásából, illetve a tájékoztatásból.

Ha a beteg cselekvőképtelen, és nem nevezett meg nyilatkozattételre jogosult személyt, erre a következők jogosultak (az alábbi sorrendben): a beteg törvényes képviselője; a beteggel közös háztartásban élő, cselekvőképes házastársa vagy élettársa; gyermeke; szülője; testvére; nagyszülője; unokája. Az ő nyilatkozatuk azonban a beavatkozással fölmerülő kockázatoktól eltekintve nem érintheti hátrányosan a beteg egészségi állapotát, különösen nem vezethet súlyos vagy maradandó egészségkárosodásához. A nyilatkozatról a beteget cselekvőképessé válását követően azonnal tájékoztatni kell.

A törvény úgy szól, hogy ha a beteg egészségi állapota következtében beleegyező nyilatkozat megtételére nem képes, és a hozzátartozó nyilatkozatának beszerzése késedelemmel járna, valamint a beavatkozás késedelmes elvégzése a beteg egészségi állapotának súlyos vagy maradandó károsodásához vezetne, vélelmezni kell a beteg beleegyezését.

Mindazonáltal nincs szükség a beteg beleegyezésére abban az esetben, ha
• az adott beavatkozás vagy intézkedés elmaradása mások – ideértve a 24. hetet betöltött magzatot is – egészségét vagy testi épségét súlyosan veszélyezteti, vagy
• ha a beteg közvetlen életveszélyben van.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés